DailyBusiness:
De cand sunteti prezenti in Romania si ce activitati desfasurati aici?
Filippo Rossati: Am intrat pe piata romaneasca din intamplare. Fiind foarte cunoscuti pe piata internationala, o companie petroliera locala ne-a contactat in 2004. In 2005 am stabilit o reprezentanta aici si primul contract incheiat a fost cu rafinaria Petrotel, care apartine LukOil.
In prezent avem contracte si cu Rompetrol, Rafo si Petrom, pe care le-am castigat in urma unor licitatii. Oferim in Romania servicii de expertiza si echipamente complete pentru desulfurarea gazelor, eliminate in procesul de rafinare a titeiului.
DB: Care este de obicei valoarea acestor echipamente?
FR: Pretul echipamentelor de desulfurare variaza intre 5 si 50 de milioane de euro, in functie de capacitatea de productie a rafinariilor, dar si de calitatea petrolului brut utilizat, adica de cantitatea de sulf continuta.
DB: Intre petrolul romanesc si cel rusesc, care considerati ca are cea mai putina concentratie de sulf?
FR: Pot sa va spun ca gazele si petrolul extrase din Romania sunt foarte bune, pentru ca contin o cantitate mica de sulf.
DB: Pe langa expertiza, furnizati si servicii de mentenanta companiilor cliente locale?
FR: Nu, pentru ca de aceasta activitate se ocupa alte divizii ale companiilor petroliere. Integrarea activitatilor e o mostenire a conceptelor comuniste.
DB: Cati angajati aveti in prezent si in ce ritm credeti ca va creste echipa?
FR: Circa 50 de persoane la nivelul intregii companii. Chiar daca am vrea sa crestem echipa in ritm rapid nu am putea, deoarece avem nevoie de oameni cu experienta, iar numarul de specialisti in domeniu este foarte restrans. In Romania, de exemplu, cei mai multi specialisti sunt plecati in strainatate.
DB: Cand expira contractele pe care le aveti cu operatorii rafinariilor din Romania?
FR: Aceste contracte vor expira in circa doi ani.
DB: Ce planuri aveti in continuare? Veti oferi din nou echipamente rafinariilor din Romania?
FR: Acest tip de contracte nu se acorda in mod repetat precum cele de mentenanta. De aceea, in acest domeniu de activitate este nevoie de inovatii, de noi tehnologii si produse. In acest sens, intentionam sa oferim pe piata locala instalatii de dimensiuni mici pentru producerea de energie electrica pe baza de tehnologii verzi care utilizeaza deseuri, gaz de ardere si apa geotermala. De asemenea, oferim si instalatii de eficientizare a productiei de energie pentru CET-uri.
DB: Ce capacitate de productie au aceste instalatii si cat costa?
FR: Instalatiile au o capacitate de productie cuprinsa intre 1 si 20 MW. In functie de capacitate, pretul acestora variaza de la 2 milioane euro pana la 15-20 milioane euro.
DB: Ati avut cereri pentru aceste produse in Romania?
FR: Da, am fost contactati de cateva companii care ne-au solicitat informatii despre instalatiile de capacitati mici. Estimez ca in doi ani vom incheia si primele contracte de vanzare pentru aceste instalatii.
DB Ce loc va ocupa Romania in business-ul companiei cu noile instalatii?
FR La vanzarile de instalatii pentru producerea de energie electrica, cred ca Romania va deveni principala piata pentru noi, mai importanta decat Franta, avand in vedere necesarul de energie verde de aici.
DB Ce pondere detin activitatile din Romania in totalul veniturilor companiei?
FR Activitatile din Romania genereaza circa o treime din totalul veniturilor noastre, restul de doua treimi fiind obtinut in Franta.