Daca un stat precum California ar declara faliment, economia americana nu s-ar prabusi pentru ca Statele Unite si-ar putea sustine datoria prin cresterea volumului de bani tipariti, a explicat Roubini.
Potrivit economistului american, masurile de reducere a cheltuielilor publice, politica monetara stricta a BCE si nivelul ridicat al euro nu reprezinta o problema pentru Germania, dar afecteaza tari precum Grecia si Irlanda.
„Ce este bine pentru Germania, nu este nici pe departe bine pentru tarile de la periferia Uniunii Europene (UE)”, a spus economistul care a prezis actuala criza financiara, citat de sursa mentionata.
Roubini considera ca masurile impuse de UE si de Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea cheltuielilor in tari precum Grecia si Irlanda reprezinta „calea potrivita catre intelegerea si controlarea datoriilor acestor state.”
Pe de alta parte, Roubini a recunoscut ca aceste masuri pot sufoca in acelasi timp economia unei tari, avand in vedere ca dupa majorarea taxelor oamenii cheltuie mai putini bani, iar guvernele nu mai au fonduri pentru investitii, respectiv nu mai pot stimula cresterea.
„Pentru binele Europei, Germania trebuie sa fac tot ceea ce este necesar pentru a stimula cresterea atat in interior, cat si in exterior. Prin urmare, Germania ar trebui sa amane implementarea masurilor de austeritate”, a mai adaugat Roubini.