Puterea economica a Rusiei cunoaste o crestere semnificativa, iar rubla se intareste atat fata de Euro, cat si fata de dolarul american, potrivit lui Safta.
La inceputul anului, perechea EURRUB (Euro- Rubla) inregistra un nivel de 43,2535 ruble pentru 1 euro, pentru ca, la 31 martie, cotatia sa scada la 39,7623 euble pentru 1 euro, marcand o depreciere a monedei euro de 8,0715% fata de rubla.
Rubla a crescut in primul trimestru si fata de dolarul american, cu 2,5825%, cu toate ca dolarul american s-a apreciat puternic fata de majoritatea monedelor lumii.
Rusia a iesit tehnic din criza economica inca din 2009, inregistrand cresteri economice in ultimele doua trimestre, iar pentru anul in curs previziunile de crestere economica a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu 0,7% pentru zona euro.
Dintre monedele europene, zlotul polonez a marcat cea de-a doua apreciere importanta fata de euro, in primul trimestru al acestui an, respectiv de 6,15%. Majoritatea monedelor europene au inregistrat aprecieri fata de euro cuprinse intre 2-5% : coroana suedeza 4,7%, francul elvetian 4,01%, coroana ceha 3,6%.
Leul s-a apreciat fata de euro cu 3,4% in primul trimestru, pe care l-a inceput cu un nivel de 4,2258 lei pentru 1 euro si l-a incheiat cu 4,0803 lei pentru 1 euro, conform cotatiilor inregistrate de platforma X-Trade Brokers. Dintre monedele Est-Europene, forintul a cunoscut cea mai scazuta apreciere in primele trei luni ale anului, de 1,9% fata de euro.
„Aprecierea monedelor est europene nu este un factor care sa favorizeze economiile acestora, in primul rand pentru ca descurajeaza exporturile. Exceptie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume, exporta oricum, petrolul fiind o marfa cu o cerere si un pret in crestere”, a precizat Victor Safta.
El a mai spus ca piata a fost extrem de volatila in primul trimestru, o multime de perechi valutare inregistrand variatii de 7- 14% intre cotatiile minime si, respectiv, maxime. „Tendinta se va mentine si in trimestrul al doilea, dar ne asteptam ca, in lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sa fie ceva mai scazuta decat in primele trei luni ale anului, care au absorbit deja influentele schimbarilor majore inregistrate de principalele economii ale lumii”, a conchis Victor Safta.