Sumele medii transferate in 2010 au fost ceva mai mici decat in 2009, dar transferurile au fost mai frecvente, spune Badulescu.
Acesta a precizat ca valoarea medie a tranzactiilor a scazut de la circa 250 de euro la 230 de euro.
„In 2010, am vazut o accelerare a cresterii din punct de vedere a transferurilor, la nivel mondial. Un raport al Bancii Mondiale, care prezinta o statistica a pietei totale de remiteri, a prezentat o scadere de 1,1% a acestora in 2009 fata de 2008 si se asteapta la o crestere usoara in acest an si la o consolidare a cresterii in 2011”, a spus Badulescu.
Romanii din Statele Unite si cei din cele cinci mari economii ale Uniunii Europene, respectiv Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, trimit cele mai multe sume in tara. Tarile catre care romanii din tara trimit bani sunt cele ale Uniunii Europene, tarile vecine si unele state din Asia a mentionat Badulescu.
Circa 70% din sumele trimise in tara de catre romani sunt pentru cheltuieli curente ale familiei, fata de aproximativ 60% anul trecut. Acestora li se adauga sumele trimise pentru cadouri, si sumele trimise pentru situatii de urgenta. Romanii trimit bani in strainatate pentru mici afaceri, turism si altele. „De exemplu, un roman plecat intr-o calatorie de afaceri si ramas fara bani solicita o suma familiei. Totodata, multi studenti au plecat in strainatate si primesc bani de la familie”, a spus Badulescu.
Prin intermediul Western Union, romanii trimit bani din strainatate in tara, din Romania in strainate, dar si in interiorul tarii. Potrivit lui Alexandru Badulescu, in perioada care s-a scurs din 2010 nu s-au produs schimbari importante la nivelul celor trei linii de business.
In continuare, banii trimisi din strainatate detin cea mai mare pondere din totalul transferurilor facute de romani, cu peste 50% din total. In ultimul timp, Badulescu spune ca s-a putut observa insa o crestere a interesului romanilor pentru transferurile pe teritoriul tarii.
Joi, Banca Transilvania si Western Union au lansat un serviciu de transfer prin intermediul bancomatului, primul din reteaua firmei de transfer de bani.
Alexandru Badulescu spera ca noul produs sa aduca „rezultate bune, in conditiile in care este vorba despre un produs simplu, accesibil, rapid. Ramane de vazut insa masura in care il vor aprecia romanii” a mai spus country mangerul Western Union. La nivel global, veniturile Western Union provin doar in proportie de 2% din transferuri prin canale electronice.