„Exista riscuri majore de derapaje de la programul cu FMI, care vor avea repercusiuni asupra cursului si a dobanzilor, ceea ce se va reflecta in economie, prin reducerea capacitatii de revenire si cresterea somajului”, a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
„Efectele pe termen mediu rezulta din increderea scazuta in economia romaneasca dupa aceste razboaie. Se va acutiza sentimentul daca va pica Guvernul Boc. Atunci ar putea fi chiar dezastruos si este destul de posibil sa pice”, a adaugat Chidesciuc.
El a aratat ca riscurile ridicate se vor reflecta pe intreg anul 2010, pentru ca un guvern minoritar nu va putea adopta masurile necesare de ajustare.
„Asta va insemna ca urmatorul guvern va trebui sa compenseze si sa ia masuri foarte dure, iar pietele vor reactiona”, a adaugat Chidesciuc.
Presedintele Traian Basescu a semnat joi dimineata decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica si de numire interimara ca vicepremier si ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat demisia ministrilor PSD din Guvern, si, implicit, ruperea coalitiei, precizand ca, astfel, acestia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.
Ruperea coalitiei de guvernamant a avut efecte imediat pe pietele financiare. Cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu peste 5 bani, iar bursa a inregistrat o corectie de peste 2%.
„Nenorocirea este ca aceasta criza interna se suprapune peste incertitudinile existente la nivel regional din cauza crizei mondiale. Instabilitatea actuala va avea, in mod clar, efecte negative asupra perceptiei investitorilor si cursului de schimb”, a spus Laurian Lungu, manager partner la Macroanalitica.
In ceea ce priveste cursul valutar, economistul a aratat ca BNR poate sa ghideze in linii foarte mari evolutia ratei de schimb, dar a precizat ca la presiuni „exagerate” nicio banca centrala nu poate sa reziste.
„Romania face parte din acordul cu institutile financiare internationale, iar acest lucru contrabalanseaza intr-o anumita masura (presiunile asupra cursului de schimb – n.r.)”, a explicat Lungu.
„Riscul cel mai mare pentru Romania este neindeplinirea obiectivelor asumate in acordul cu FMI, in conditiile in care se pierde din nou foarte mult timp cu luarea acelor decizii necesare pentru indeplinirea obiectivelor asumate, de exemplu privind legea salarizarii unitare sau reducerea cheltuielilor bugetare”, a mai spus reprezentantul Macroanalitica.
Economistul a aratat ca exista riscul aparitiei de presiuni puternice asupra cursului de schimb, daca nu se indeplinesc obiectivele fixate prin acord.
Totusi, Lungu a precizat ca daca vor fi intarzieri „decente” in indeplinirea obiectivelor asumate de Romania, atunci si FMI va arata probabil „o anumita intelegere”.
Si economistul sef al Riaffeisen, Ionut Dumitru, a aratat ca efectele negative se vad deja in presiunile de depreciere asupra cursului si ca, in mod evident, instabilitatea politica are efecte negative asupra cursului, perceptiei investitorilor si in final asupra economiei reale.
„Este de dorit ca situatia actuala sa se incheie cat mai repede, pentru ca riscurile sunt foarte mari, respectiv in ceea ce priveste perceptia fata de Romania si de capacitatea Guvernului de a indeplini obligatiile asumate in acordul cu FMI”, a spus Dumitru.
El considera ca „prioritatea zero” pentru economie este in acest moment indeplinirea obligatiilor asumate fata de FMI, in conditiile in care Romania este dependenta de finantarea de la institutia financiara internationala.
„Cel mai important lucru pentru evolutia cursului de schimb este sa dovedim responsabilitate la nivel politic”, a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
El considera ca ,”daca acordul cu FMI nu va putea fi indeplinit, atunci mentinerea cursului va fi „o misiune foarte dificila” pentru BNR.