In conditiile in care anuntul bancii a fost sec, iar Danila nu a oferit alte detalii asupra motivelor plecarii, opiniile specialistilor din piata sunt impartite. Una dintre explicatii ar consta in modul de lucru uzual al marilor banci, care dupa ce achizitioneaza societati bancare autohtone, schimba managerii romani cu profesionisti straini.
O alta varianta luata in calcul in piata este aceea ca intre Danila si grupul austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, a existat o diferenta de viziune in ce priveste strategia de administrare a companiei. De altfel, nici de la Nicolae Danila si nici de la reprezentantii BCR nu a venit ieri niciun detaliu cu privire la intentiile profesionale viitoare ale fostului presedinte al celei mai mari banci din Romania.
In schimb, Bogdan Baltazar, in prezent consultant financiar, vorbeste din experienta proprie de fost director executiv la un mare grup financiar (BRD), inlocuit de un expat. „Este un fenomen normal ca atunci cand un mare grup financiar se extinde pe o alta piata sa inlocuiasca managerii autohtoni cu specialisti proprii. Se poate ca vechii manageri sa nu se incadreze viziunii grupului. In schimb, mi se pare esential ca printre membrii board-ului sa fie pastrate persoane de pe piata locala”, spune el pentru DailyBusiness.
Cu toate acestea, fostul director BRD nu ascunde ca este surprins de schimbarea de la nivelul conducerii BCR. „Ma asteptam ca Nicolae Danila sa ramana mai mult la conducerea bancii, cu atat mai mult cu cat grupul Erste se declarase multumit de performantele sale. Se poate sa fi fost o diferenta de viziune intre Erste si Nicole Danila, in privinta strategiei bancare”, a mai spus Baltazar.
Un singur manager roman la bancile din Top 5
Sunt de asteptat si alte schimbari in structura manageriala a bancilor de top, in perioada urmatoare? Doar una din primele cinci banci din Romania are drept director executiv in prezent un manager roman, in persoana lui Rasvan Radu, director executiv UniCredit Tiriac. In fruntea BRD Soc Gen, a doua banca din Romania dupa active, dupa BCR, se afla francezul Patrick Gelin, la conducerea Raiffeisen Bank Romania (a treia banca dupa total active) este olandezul Steven van Groningen, iar in fruntea Bancii Transilvania (a cincea banca dupa total active), un alt olandez, Robert Rekkers.
„Nu cred ca vom vedea la UniCredit o schimbare la nivel de top management. Directorul executiv a fost deja integrat, asa incat este putin probabil sa avem de-a face cu o modificari in management, intr-un interval scurt de timp”, a afirmat Baltazar.
Sau poate ca despartirea de Danila a fost stabilita inca din momentul privatizarii bancii. „Cred ca schimbarea conducerii BCR era convenita inca din momentul preluarii, asa ca plecarea lui Nicolae Danila nu este o surpriza”, a comentat pentru DailyBusiness Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicata. „Este modalitatea clasica la care recurg marile institutii financiare si marile corporatii atunci cand se extind: pastreaza o perioada de timp managementul autohton pentru a permite managerilor proprii sa se acomodeze cu noua piata, iar apoi fac rocada”.
Au managerii straini un atu in fata celor autohtoni ? Liviu Voinea crede ca principalul avantaj al acestora este experienta. Oricum, grupurile financiare nu pastreaza echipele manageriale o perioada indelungata. Dupa un interval de timp, acestia sunt rotiti si numiti in functii de conducere in alte institutii ale grupului.
Investitorii straini prefera sa-si impuna propria conducere
In general, cand o companie straina vine in Romania, vine cu managementul propriu, a spus la randul sau Daniela Necefor, managing partner al companiei de head-hunting TBS.
„Managerii autohtoni, aflati de multa vreme la conducerea companiei, se pliaza mai greu pe caracteristicile noilor proprietari. In al doilea rand, daca se pune problema unei reorganizari interne a companiei, acestia au tendinta de a fi subiectivi”, a mai spus Necefor.
Nu exista insa caracteristici intrinseci ale managerilor straini care sa-i faca preferabili celor autohtoni, explica Necefor, ci doar experienta pe care strainii o au in interiorul grupului. Iar contributia lor este de obicei necesara pentru un singur mandat.
„Contractele noilor manageri sunt semnate de regula pe patru ani, cu posibilitate de prelungire un an. Dupa ce se scurge acest interval, managementul revine, de regula, la o echipa autohtona formata intre timp”, a completat Daniela Necefor.