- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ruptura Danila-BCR: diferenta de viziune sau practica uzuala?

24 Oct, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Nicolae Danila, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), si-a anuntat marti demisia, functia sa urmand sa fie preluata interimar de Manfred Wimmer, incepand cu 1 decembrie. Ce se afla insa in spatele acestei plecari?
Ruptura Danila-BCR: diferenta de viziune sau practica uzuala?

In conditiile in care anuntul bancii a fost sec, iar Danila nu a oferit alte detalii asupra motivelor plecarii, opiniile specialistilor din piata sunt impartite. Una dintre explicatii ar consta in modul de lucru uzual al marilor banci, care dupa ce achizitioneaza societati bancare autohtone, schimba managerii romani cu profesionisti straini.

O alta varianta luata in calcul in piata este aceea ca intre Danila si grupul austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, a existat o diferenta de viziune in ce priveste strategia de administrare a companiei. De altfel, nici de la Nicolae Danila si nici de la reprezentantii BCR nu a venit ieri niciun detaliu cu privire la intentiile profesionale viitoare ale fostului presedinte al celei mai mari banci din Romania.

In schimb, Bogdan Baltazar, in prezent consultant financiar, vorbeste din experienta proprie de fost director executiv la un mare grup financiar (BRD), inlocuit de un expat. „Este un fenomen normal ca atunci cand un mare grup financiar se extinde pe o alta piata sa inlocuiasca managerii autohtoni cu specialisti proprii. Se poate ca vechii manageri sa nu se incadreze viziunii grupului. In schimb, mi se pare esential ca printre membrii board-ului sa fie pastrate persoane de pe piata locala”, spune el pentru DailyBusiness.

Cu toate acestea, fostul director BRD nu ascunde ca este surprins de schimbarea de la nivelul conducerii BCR. „Ma asteptam ca Nicolae Danila sa ramana mai mult la conducerea bancii, cu atat mai mult cu cat grupul Erste se declarase multumit de performantele sale. Se poate sa fi fost o diferenta de viziune intre Erste si Nicole Danila, in privinta strategiei bancare”, a mai spus Baltazar.

Un singur manager roman la bancile din Top 5

Sunt de asteptat si alte schimbari in structura manageriala a bancilor de top, in perioada urmatoare? Doar una din primele cinci banci din Romania are drept director executiv in prezent un manager roman, in persoana lui Rasvan Radu, director executiv UniCredit Tiriac. In fruntea BRD Soc Gen, a doua banca din Romania dupa active, dupa BCR, se afla francezul Patrick Gelin, la conducerea Raiffeisen Bank Romania (a treia banca dupa total active) este olandezul Steven van Groningen, iar in fruntea Bancii Transilvania (a cincea banca dupa total active), un alt olandez, Robert Rekkers.

„Nu cred ca vom vedea la UniCredit o schimbare la nivel de top management. Directorul executiv a fost deja integrat, asa incat este putin probabil sa avem de-a face cu o modificari in management, intr-un interval scurt de timp”, a afirmat Baltazar.

Sau poate ca despartirea de Danila a fost stabilita inca din momentul privatizarii bancii. „Cred ca schimbarea conducerii BCR era convenita inca din momentul preluarii, asa ca plecarea lui Nicolae Danila nu este o surpriza”, a comentat pentru DailyBusiness Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicata. „Este modalitatea clasica la care recurg marile institutii financiare si marile corporatii atunci cand se extind: pastreaza o perioada de timp managementul autohton pentru a permite managerilor proprii sa se acomodeze cu noua piata, iar apoi fac rocada”.

Au managerii straini un atu in fata celor autohtoni ? Liviu Voinea crede ca principalul avantaj al acestora este experienta. Oricum, grupurile financiare nu pastreaza echipele manageriale o perioada indelungata. Dupa un interval de timp, acestia sunt rotiti si numiti in functii de conducere in alte institutii ale grupului.

Investitorii straini prefera sa-si impuna propria conducere

In general, cand o companie straina vine in Romania, vine cu managementul propriu, a spus la randul sau Daniela Necefor, managing partner al companiei de head-hunting TBS.

„Managerii autohtoni, aflati de multa vreme la conducerea companiei, se pliaza mai greu pe caracteristicile noilor proprietari. In al doilea rand, daca se pune problema unei reorganizari interne a companiei, acestia au tendinta de a fi subiectivi”, a mai spus Necefor.

Nu exista insa caracteristici intrinseci ale managerilor straini care sa-i faca preferabili celor autohtoni, explica Necefor, ci doar experienta pe care strainii o au in interiorul grupului. Iar contributia lor este de obicei necesara pentru un singur mandat.

„Contractele noilor manageri sunt semnate de regula pe patru ani, cu posibilitate de prelungire un an. Dupa ce se scurge acest interval, managementul revine, de regula, la o echipa autohtona formata intre timp”, a completat Daniela Necefor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună