Oniscenko a declarat ca aproximativ jumatate din cantitatea de vin importata ar contine „substante nocive”, potrivit presei ruse, citata de Mediafax.
„Daca situatia nu se va schimba in urmatoarele doua saptamani, Rusia va fi nevoita sa aplice masuri restrictive, pentru a nu impune organelor vamale si laboratoarelor sa constate o problema evidenta”, a spus acesta.
In opinia oficialului rus, „actualul Guvern moldovean face doar declaratii, insa nu a depus niciun efort pentru a schimba situatia”.
Pana la 26 iulie, in total, in Republica Moldova a fost returnata cantitatea de un milion de litri de vin, a precizat Oniscenko. „Putem conchide ca, din perspectiva respectarii proceselor tehnologice si controlului calitatii, productia moldoveana de vin a revenit la nivelul (situatiei) din 2006”, a subliniat oficialul. In opinia sa, acest lucru reprezinta „o catastrofa economica, avand in vedere ca aceasta este ramura de baza” a economiei moldovene.
Valeriu Cosarciuc, ministrul moldovean al Agriculturii si Industriei Alimentare, a respins aceste afirmatii, subliniind ca o eventuala hotarare in acest sens a companiei ruse Rospotrebnadzor ar fi de natura politica.
Oficialul moldovean a insistat asupra faptului ca intreprinderile vinicole din tara respecta „toate cerintele” exprimate de partea rusa in privinta calitatii vinurilor, cerinte stipulate in doua acte privind controlul calitatii (GOST si SanPiN), transmise partii moldovene din 2007.
Cosarciuc a mai declarat ca intre cei 15 indicatori privind calitatea vinului, prevazuti in cele doua documente, nu exista nicio referire la substanta chimica invocata de partea rusa, si anume dibutilftalat, mentionata de presa rusa.
El a mai spus ca in Rusia nu exista nicio reglementare privind nivelul de dibutilftalat admis in vin, ci doar in apa minerala. Inclusiv in situatia aplicarii acestor norme pentru vin, prezenta acestei substante in vin este mai redusa decat in apa minerala, a subliniat ministrul.
De asemenea, Republica Moldova nu a primit de la partea rusa date oficiale privind rezultatele testelor asupra calitatii vinurilor, a adaugat ministrul.
El a subliniat, totodata, ca tara sa supune unui „control dur” productia de vinuri de-a lungul intregului proces de productie, incepand de la cultivarea strugurilor si pana la exportul produsului finit.