Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Strasbourg, Franta) a emis in luna iulie o decizie prin care obliga statul rus la plata a 37.150 euro catre pensionerul Yuriy Lobanov, care locuieste in apropierea Moscovei, drept compensatie pentru „obligatiunile Brejnev” pe care le detine, datand din 1982. Suma reprezinta 140 de pensii medii lunare. O alta pensionara, Mariya Andreyeva, in varsta de 95 de ani, a castigat in justitie o decizie preliminara pentru o compensatie de 4.300 euro conform [url=http://www.bloomberg.com/news/2012-08-27/brezhnev-bonds-haunt-putin-as-investors-hunt-for-785-billion.html]Bloomberg[/url].
Titlurile, emise incepand din 1982, cu o maturitate de 20 de ani, in valoare de de 25, 50 sau 100 de ruble si o dobanda de 3%, fiind tiparite pe bilete de loterie care ofereau sansa unui castig de pana la 10.000 de ruble.
Fara un precedent printre republicile sovietice, Rusia s-a angajat sa acopere integral sumele datorate cand pesedintele Boris Eltin a promulgat in 1995 o lege prin care guvernul este obligat sa restituie economiile din era sovietica pierdute de populatie, fie din depozite bancare, fie din titluri de stat, cu sume calculate avand la baza valoarea nominala raportata la preturile din 1990.
Restituirile au inceput in timpul primului mandat de presedinte al lui Vladimir Putin, cand bugetul guvernului rus a trecut pe excedent datorita cresterii puternice a preturilor petrolului.
Guvernul rus a alocat 50 de milioane de ruble, in acest an, de la buget pentru a-si plati datoriile obligatiunilor. Chiar si proprietarii morti sunt eligibili pentru a recupera 6000 de ruble, insa fara 200 de dolari echivalentul costurile serviciilor funarare.
Presedintele Vladimir Putin a semnat in aprilie un decret prin care suspenda toate platile in contul acestor titluri.
Specula cu certificate sovietive a ajuns chiar si pe EBay, unde obligatiuni de 25 de ruble datand din 1982 se vand de la 2,85 dolari bucata.
Pe site-uri din Rusia, unii ofertanti sustin ca au dovezi ca titlurile pe care le detin sunt pe cale de a fi rascumparate de Ministerul Finantelor. Altii incearca sa-si vanda titlurile in fostele republici sovietice, unde guvernul rus nu este obligat prin lege sa le rascumpere.