„Situatia care
se complica in estul Mediteranei cere din partea noastra o anumita
adaptare in privinta fortelor navale. O nava de lupta
antisubmarin si o nava lansatoare de rachete se vor alatura zilele
urmatoare flotei rusesti deja prezente in aceasta regiune”, a
precizat aceasta sursa din cadrul Statului Major al fortelor armate,
potrivit Mediafax.
Statele Unite au pregatit scena, luni, pentru o posibila interventie militara impotriva regimului din Siria, ca reactie la presupusul atac chimic impotriva civililor, care a avut loc saptamana trecuta in apropiere de Damasc si este considerat de catre Washington drept „incontestabil”.
„Arme chimice au fost folosite in Siria”, a declarat secretarul american de stat John Kerry, afirmand pentru prima data atat de categoric: „este de necontestat”. Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane in Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opozitiei presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Fara a-i numi pe cei responsabili de acest atac, secretarul american de stat a asigurat ca presedintele american Barack Obama considera ca
“cei care au recurs la armele cele mai atroce impotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planeta trebuie sa dea socoteala”.
Desi teoretic nu a fost decisa inca interventia in Siria, pentru ca sunt asteptate rezultatele anchetei ONU cu privire la atacul cu arme chimice, aliatii NATO se pregatesc deja de interventie. Romania, ca membra NATO, are obligatia sa se alature aliatilor intr-un potential conflict din Siria.
Surse apropiate situatiei au mentionat pentru DailyBusiness.ro ca Romania va trimite trupe in Siria in aproximativ trei luni.
Pe de alta parte, reprezentanti ai autoritatilor romane au negat informatia ca Romania ar pregati trupe pentru o interventie pe uscat, tinand cont ca in Siria se are in vedere o interventie cu rachete Tomahawk.
Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca Romania are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice in Siria, dar nu se va pozitiona pana cand nu se vor pronunta expertii ONU, punctand faptul ca pozitia tarii noastre este legata de prudenta, dar si de solidaritate cu aliatii sai.