Cresterea activelor si creditarii in regiune a ramas foarte puternica in 2007, nefiind influentata major de criza de pe pietele financiare. Totusi, influenta crizei asupra pietelor financiare si economiei globale a lasat urme asupra dezvoltarii sistemului bancar in primul semestru al anului.
Valoarea totala a activelor bancilor din zona a crescut cu 333 miliarde euro, pana la 1,41 miliarde euro in 2007, in timp ce cu un an inainte, activele au crescut cu 100 miliarde euro.
In primul semestru al acestui an, valoarea activelor bancare a urcat cu 20%, raportat la aceeasi perioada a lui 2007. Pentru perioada 2008-2013, analistii bancari prevad o crestere medie anuala a activelor de 15%, fata de un avans de 26% in perioada 2003-2008.
„In ciuda ratelor mai joase de crestere, zona ramane foarte dinamica, iar perspectivele de pentru evolutia din anii viitori este foarte buna”, a explicat Walter Demel, senior analist in cadrul RZB.
In ceea ce priveste imprumuturile, valoarea totala a acestora, exprimata in euro, a inregistrat in 2007 in Europa Centrala si de Est o crestere cu 42% fata de 2006, majorarea fiind determinata de evolutia economica accelerata din zona. Cresterea creditelor in Europe de Sud-Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a continuat sa o depaseasca pe cea din Europa Centrala.
Pentru tarile din Europa de Sud-Est, creditele au reprezentat anul trecut 48% din produsul intern brut (PIB), fata de 45,7% in Europa Centrala, si 40% in CSI.
„Diferenta dintre statele din Europa Centrala si de Est si cele din zona Euro, in privinta dezvoltatii creditarii, ramane inca substantiala”, a atras insa atentia Demel.
In opinia acestuia, intreprinderile mici si mijlocii vor fi motorul cresterii creditarii corporate, dar si segmentul retail va inregistra o crestere spectaculoasa, in urmatorii ani.
Criza financiara a facut dificila finantarea bancilor de pe pietele financiare. De aceea, depozitele au devenit o sursa la care tot mai multe banci au apelat pentru atragerea de lichiditati, ceea ce a pus in avantaj acele banci care aveau deja o baza importanta de clienti, se mentioneaza in raport.
Analistii RZB considera ca volumul creditelor ar putea creste cu 1.250 miliarde euro, in perioada 2008-2013, in timp ce depozitele ar putea marca un avans cu 950 de miliarde in aceeasi perioada. Diferenta de 300 miliarde de euro ar trebui finantata de banci prin intermediul a numeroase canale, se mentioneaza in raport.