- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

S-au saturat de Romania? Sute de investitori straini si-au lichidat afacerile in 2011

06 Jun, 00:07 • razvan.codorean
Foarte multi investitori au parasit Romania sau sunt pe cale de a-si inchide operatiunile, din cauza fiscalitatii excesive, birocratiei si generalizarii spagii administrative, avertizeaza reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. Cei mai multi au ales sa isi mute business-urile in Bulgaria, dar si in tari din Africa, Asia si America.
S-au saturat de Romania? Sute de investitori straini si-au lichidat afacerile in 2011

Investitiile straine directe au scazut in primul trimestru cu 22% fata de perioada similara din anul trecut. In martie, in tara au intrat numai 85 milioane euro, cu peste 75% fata de nivelul din urma cu un an, cand s-au ridicat la 346 milioane euro.

Asta dupa ce, potrivit estimarilor Consiliului Investitorilor Straini, Romania a pierdut, in 2010, proiecte in valoare de peste 800 milioane de euro. 2010 a fost, de altfel, cel mai slab an, incepand din 2004, din acest punct de vedere.

Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, spune ca evolutia investitiilor straine reflecta conditiile fiscale „propice” din Romania.

Cea mai mare problema o constituie forta de munca. „Concedierile masive din diverse sectoare, in special din constructii, au aruncat in piata oameni care nu sunt pregatiti. Investitorii gasesc cu greu oameni calificati in Romania. Principalul vinovat este statul, pentru ca nu ofera cursuri de calificare gratuite pentru cei care vor sa isi schimbe meseria”, a declarat Izvoranu.

Omul de afaceri afirma ca, dincolo de problemele din piata muncii, investitorii se lovesc si de birocratia excesiva si coruptia din administratia romaneasca. „Spaga este generalizata, iar pentru a deschide o afacere, te ingroapa in solicitari, aprobari si avize”, a mai spus acesta.
[quote=Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania]Multi investitori au plecat din cauza atitudinii autoritatilor. Spaga a devenit universala[/quote]
Nici cu fiscalitatea nu stam prea bine. Chiar daca avem un impozit pe profit atractiv, reusim „sa ne dam singuri cu stangul in dreptul”, prin modificarea Codului Fiscal de la o zi la alta.

[b]Mai bine investesc in Africa decat in Romania?[/b]

Secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania afirma ca are informatii despre sute de firme care au ales sa isi mute afacerile in alte tari.

 „Avem semnale din chimia medicala, din industria mobilei, din comunicatii, optica electronica, din constructii. Numai de la inceputul anului, peste 200 de firme au migrat in Bulgaria, acolo unde autoritatile au infiintat un birou special pentru a atrage investitorii”, a declarat Izvoranu.

Omul de afaceri remarca si faptul ca multi investitori romani de calibru au ales sa investeasca in Africa, Asia sau America. Doi dintre ei sunt Frank Timis si Ovidiu Tender.

Timis a gasit si exploateaza in Sierra Leone cel mai mare filon de fier din lume, estimat la 12 miliarde de tone. Tender a concesionat jumatate din Gambia ca sa caute petrol si are zeci de mii de km patrati de concesiuni in Senegal. Mai mult, vrea sa intre in actionariatul companiilor nationale de transport aerian din Gambia si Guineea Conakry si sa exploateze un milion de hectare de teren agricol in Africa.

„Africa e ultimul loc inca ne-explorat geologic de pe planeta. Are resurse minerale uriase iar oportunitatile se ivesc de cand cobori din avion. Eu acum vreau doar sa am liniste in tara ca sa ma pot dezvolta in Africa”, spune omul de afaceri, pentru [url=http://www.money.ro/tender-catre-investitorii-romani–3-afaceri-simple-care-ti-aduc-bani-in-africa_976831.html]Money.ro[/url].

Adrian Izvoranu spune ca in timp ce investitorii ne parasesc cu sutele, autoritatile lanseaza dezbateri pe teme false. „Povestile de genul schimbarilor din Constitutie sunt, de fapt, niste perdele de fum. E ca si cum iti arde casa si tu asezi mobila in sufragerie”, a mai spus Izvoranu.

Nici Maria Grapini, presedintele Fepaius, nu crede ca autoritatile inteleg realitatea. „In perioada de criza, noi am marit toate taxele catre mediul de afaceri. Statul ne-a marit TVA-ul, CAS-ul, ne-a scos trei cheltuieli deductibile. Noi suntem pe dos fata de cum ar trebui sa functioneze o economie de piata, mai ales in vreme de criza”, a declarat Grapini.

Aceasta spune ca, atata timp cat nimeni nu va fi responsabil pentru ce se intampla in Romania, vom continua sa avem un mediu investitional birocratic si putin atractiv.

In schimb, premierul Emil Boc [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/traim-in-lumi-paralele-boc-vede-lapte-si-miere-investitorii-cred-ca-suntem-la-pamant-63005/]declara recent[/url] ca „Romania a redevenit locul unde merita sa investesti” si indemna oamenii de afaceri sa aiba incredere.

„Astazi, Romania are stabilitate macroeconomica, politica, guvernamentala, o stabilitate a Coalitiei, a iesit din recesiune ca prim pas spre iesirea din criza. Chiar daca, dupa cum spuneam, nori mai exista pe cerul crizei, drumul este acela al iesirii din furtuna”, a mai declarat prim-ministrul.

[b]Jumatatea plina a paharului sau cea goala?[/b]

Datele statistice prezentate in ultima perioada de autoritati vin sa ofere argumente ambelor tabere.

Dupa cum relatam anterior, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, investitiile straine directe au scazut in primul trimestru cu 22% fata de perioada similara din anul trecut. [url=[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/investitiile-in-economia-nationala-au-scazut-cu-2-9-in-primul-trimestru-63382/]]Institutul National de Statistica a anuntat, totodata[/url], ca investitiile realizate in economie au scazut cu 2,9% in primul trimestru din 2011 comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 9,817 miliarde de lei.

Asociatia Oamenilor de Afaceri a anuntat, pe de alta parte, ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/oamenii-de-afaceri-leul-supraevaluat-afecteaza-exporturile-si-revenirea-economica-63345/]exporturile au inghetat in aprilie[/url], si ca producem mai mult pe stoc, iar acest lucru se va vedea in evolutia generala a economiei din perioada urmatoare.

Vineri, Institutul National de Statistica (INS) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/consumam-mai-putin-decat-anul-trecut-comertul-cu-amanuntul-in-scadere-cu-5-9-la-patru-luni-63447/]a anuntat ca exista scaderi[/url] si in comert. Afacerile din acest sector, care se presupune ca va fi unul dintre motoarele revenirii economice, au coborat in primele patru luni ale anului cu 5,9%.

Relevant este faptul ca in aprilie, luna de varf pentru comercianti, avand in vedere sarbatoarea Pastelui, cifra de afaceri a scazut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi preturile au crescut puternic si, teoretic, firmele au incasat mai multi bani. Fata de luna martie, afacerile din acest sectorul au avansat cu nesemnificativ 0,4%.
 
Autoritatile vad insa datele pozitive. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-numarul-contractelor-de-munca-incheiate-confirma-afirmatiile-privind-iesirea-din-recesiune-63425/]Premierul Emil Boc a anuntat joi[/url] ca numarul contractelor de munca a crescut, in luna mai cu 353.339, astfel ca, in acest moment exista 6,3 milioane de angajati, cei mai multi din 2008 pana in prezent.

„Inseamna ca afirmatia ca Romania a iesit oficial din recesiune este confirmata”, a mai spus Emil Boc.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci