Surse din piata bancara au declarat pentru Mediafax ca datele culese de banca centrala arata o dispersie semnificativa, unele banci avand o pondere spre 10%, in timp ce altele au finantat bugetari in proportie de 25% din totalul imprumuturilor acordate populatiei.
Potrivit bancherilor, in cel mai pesimist scenariu, cu intrarea in incapacitate de plata a jumatate dintre clientii din sistemul public, solvabilitatea medie a bancilor nu va scadea sub 10%, comparativ cu 14,7% in prezent.
Guvernul a decis, in urma negocierilor cu expertii FMI, reducerea cu 25% a salariilor pentru angajatii din sectorul bugetar, pentru a face o economie de 5,4 miliarde lei si a se incadra intr-o anvelopa salariala la nivelul anului de 39 miliarde de lei.
Pentru a pastra fondul de salarii la acelasi nivel de 39 de miliarde lei, Executivul a stabilit cu FMI sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, putin peste 5%.
Bancherii au opinat ca solutia reducerilor salariale pentru toti bugetarii este mai putin periculoasa decat concedierile colective, intrucat clientii care raman fara loc de munca au nevoie de un timp mai indelungat pentru a gasi o noua sursa de venit.
Totusi, din datele disponibile in prezent, riscul calculat in functie de proportionalitate arata ca in cazul disponibilizarii a 70.000 de bugetari creditele restante ar creste cu aproximativ 1 miliarde de lei, pe cand reducerea cu 25% a castigurilor salariale poate induce incapacitate de plata pentru un numar mult mai mare de persoane si, prin urmare, un volum mai ridicat al creditelor.
Media imprumuturilor pentru bugetari arata ca angajatii din mediul privat au accesat intr-o proportie mai mare creditele bancare, in conditiile in care raportul dintre bugetari si total salariati fiscalizati este de 1 la 3.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), populatia ocupata (toate persoanele de 15 ani si peste care au desfasurat o activitate economica producatoare de bunuri sau servicii de cel putin o ora in perioada de referinta „o saptamana”) depasea la finele anului trecut 9 milioane de persoane, in timp ce numarul total de salariati din economie se plasa sub 4,5 milioane de persoane.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, mai mult de 1,36 milioane dintre acestia sunt incadrati in sectorul public.