România este o destinație tot mai atrăgătoare pentru forța de muncă din statele asiatice, cu un număr mare de imigranți, care aleg să lucreze în diverse sectoare, potrivit bugetul.ro.
Aceștia sunt vizibili în restaurante, pe șantiere de construcții și, în special, în servicii de livrare de mâncare, devenind parte integrantă a economiei locale. Conform datelor disponibile, aproximativ 300.000 de imigranți au sosit în România din 2015, dintre care 225.000 au rămas pentru a lucra.
Migrația acestora a avut un impact notabil, în special în mediul rural, unde s-a observat o îmbătrânire rapidă a populației și o scădere a forței de muncă disponibile.
Imigranții sunt atrași de salariile mult mai mari din țara noastră, comparativ cu cele din țările lor natale, ocupând locuri de muncă în construcții, dar și în domeniul restaurantelor (chelneri sau ajutoare de bucătar).
Te-ar mai putea interesa și: Cardul de Oportunitate, instrumentul prin care „motorul Europei” vrea să-şi salveze economia, o şansă pentru imigranţi
foto: imigranți
Mulți români percep prezența acestor imigranți ca un beneficiu pentru economia națională, întrucât aceștia acceptă locuri de muncă pe care românii le refuză din cauza salariilor mai mici.
Guvernul român a facilitat procesul de recrutare, permițând angajatorilor să aducă aproximativ 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. Cei mai mulți dintre aceștia se află în zona București-Ilfov, dar și în orașe mari, cum sunt Cluj, Timișoara, Iași și Constanța.
De exemplu, un tânăr din Sri Lanka, care lucrează de peste șase ani în Cluj Napoca, a impresionat prin povestea sa. Acesta a început ca livrator și s-a reprofilat ca barman, câștigând între 5.000 și 6.000 de lei pe lună în sezonul estival și aproximativ 4.000 de lei iarna, ceea ce este considerabil, în comparație cu venitul său anterior din Sri Lanka, de 500-600 de dolari pe lună.
Un alt imigrant din Pakistan, sosit în România cu cinci ani în urmă, a menționat că venitul său este de trei ori mai mare decât cel din țara natală, permițându-i să își întrețină familia (soția și 3 fiice).
Salariile imigranților din România pot depăși veniturile medii ale românilor, iar condițiile de muncă și remunerația mai bună îi motivează să rămână și să contribuie activ la economia țării. Tot mai mulți aleg România, în detrimentul altor țări.
Te-ar mai putea interesa și: Bani în plus pentru europarlamentari. Salarii de peste 15.000 de euro pentru peste 2.400 de angajați!