CNP estimeaza ca, in 2007, castigul salarial mediu brut va fi de 1.270 de lei, mai mare cu 12,4% fata de anul acesta. CNP nu a modificat niciunul dintre acesti indicatori fata de varianta preliminara a prognozei de toamna.
Insa prognoza a revizuit in sens pozitiv estimarile privind rata somajului pentru anul curent si cel urmator. Astfel, la sfarsitul anului este asteptata o rata a somajului de 5,4% (fata de 5,7% in varianta preliminara), iar anul viitor este estimat un nivel de 5,6% (fata de 5,3% in varianta preliminara).
In 2008, numarul salariatilor va depasi sase milioane, iar populatia ocupata totala va ajunge la 9,2 milioane de persoane, conform CNP.
Institutul National de Statistica a publicat si raportul privind castigul salarial mediu pe luna septembrie 2006. Astfel, salariul mediu net pe luna septembrie a fost de 1.148 de lei, cu 2,3% mai mare fata de luna august, in timp ce salariul mediu net a crescut tot cu 2,3%, ajungand la 860 de lei.
Sectorul bugetar a inregistrat in luna septembrie cresteri ale salariului mediu net ca urmare a aplicarii prevederilor Ordonantei nr.3/2006 privind suplimentarea salariului mediu cu 6%, incepand cu data de 1 septembrie 2006. De aceasta crestere au beneficiat angajatii din administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala.
Cele mai mari salarii medii nete au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare (cu o medie de 2.297 lei), iar cele mai mici in activitatile de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn, cu exeptia mobilei, unde salariul mediu net a fost de 532 lei.
Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net din luna septembrie, comparativ cu luna precedenta, s-au datorat in principal acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari.
Cea mai mare crestere, de peste 15% fata de luna august, a fost inregistrata in domeniul extractiei de hidrocarburil si serviciilor anexe.
Cresteri intre 5% si 10% s-au inregistrat in sectorul chimic, in prelucrarea titeiului, in sectorul combustibililor nucleari, in industria mijloacelor de transport rutier, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si sectorul transporturilor pe apa.
Cresteri mai mici, intre 1% si 5%, au fost inregistrate in industria de masini si aparate electrice, industria hoteliera, prelucrarea lemnului, in comert si industria alimentara si a bauturilor.
In schimb, salariul mediu net a scazut cu 15,3% in industria miniera si cu 6,2% in activitatea de asigurari.
Alte scaderi, intre 1% si 5%, s-au inregistrat in industria altor mijloace de transport, activitatile de posta si curier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi aeriene, posta si telecomunicatii, industria de masini si echipamente, fabricarea produselor textile si intermedieri financiare.
Comparativ cu luna septembrie 2005, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 10,7%.