In ceea ce priveste salariul nominal brut, cresterea a fost de 0,6% fata de luna precedenta, pana 1.115 lei (312 euro).
Cresterile se datoreaza, mai ales, primelor acordate si a producivitatii mai mari, arata studiul INS citat de NewsIn.
Indicele salariului real pentru luna octombrie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a fost 0,5%.
Salariul mediu nominal net a crescut, in luna octombrie, cu 16,7% fata de aceasi perioada a anului precedent, iar indicele castigului salarial real cu 11,4%.
Indicele castigului salarial real a fost, in luna octombrie, de 93,5% comparativ cu luna octombrie din 1990.
Cele mai mari salarii din Romania, variind intre 1.500 de lei (420 de euro ) si peste 2.200 lei (616 euro) inregistreaza in industria intermedierilor financiare, in fabricarea produselor de tutun, in transporturi aeriene, extractia hidrocarburilor, si asigurari (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale.
Cele mai mici salarii se obtin in fabricarea articolelor de imbracaminte, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, tabacirea si finisarea pieilorhoteluri si restaurante, si productia de mobilier. In aceste domenii salariul mediu nu trece de 600 de lei (168 de euro).
Cea mai mare crestere salariala s-a inregistrat, in luna octombrie 2006 comparativ cu luna similara a anului trecut, in silvicultura, exploatare forestiera si serviciii anexe, care au avansat cu 10,6%.
In administratia publica, fabricarea produselor de tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, captarea, tratarea si distributia apei salariile au crescut cu ritmuri cuprinse intre 5% si 10%.
Cresteri mai mici salariale (intre 1% si 5%) s-au inregistrat in domeniile edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, agricultura, vanatoare, productia de mobilier, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor textile, fabricarea altor produse minerale nemetalice, asigurari, industria de masini si echipamente, informatica, tabpcirea si finisarea pieilor, industria altor mijloace de transport, constructii, industria miniera, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de nioru, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.
Scaderile fata de luna precedenta din unele industrii au fost produse de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici.
In extractia hidrocarburilor si servicii anexe salariul mediu net a scazut cu 20%, iar in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari cu 13,2%.
Scaderi cuprinse intre 1% si 5% s-au inregistrat in transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica, industria mijloacelor de transport rutier, posta si telecomunicatii, activitati anexe si auxiliare de transport, intermedieri financiare, hoteluri si restaurante.