„Migrarea fortei de munca ramane in continuare principala problema cu care se confrunta sectorul constructiilor din Romania, iar daca in doi ani nu vom reusi sa aducem salariul minim brut al lucratorilor din domeniu la valoarea tarilor din Uniunea Europeana, ca de exemplu Ungaria, oamenii vor pleca in continuare”, a afirmat Plosceanu. Am reusit deja negocierea salariului minim brut din constructii cu 27% mai mare, care se va aplica din decembrie-ianuarie, iar pana la sfarsitul anului viitor, vrem ca acesta sa ajunga la 700 lei”, a mai spus presedintele ARACO.
Migrarea fortei de munca determina inclusiv limitarea volumului de lucrari din constructii, diminuarea calitatii acestora, si intarzieri in livrarea la timp a lucrarilor. Laurentiu Plosceanu a semnalat si infrastructura subdezvoltata din Romania, care determina piederi zilnice, la nivel national, de doua milioane euro, din care 500.000 euro in Bucuresti.
„Firmele din Romania nu mai sunt dispuse sa investeasca in instruirea si pregatirea fortei de munca, deoarece exista riscul sa isi piarda muncitorii calificati in perioade scurte de timp, pentru ca pleaca in strainatate sau la o alta companie. Este obligatoriu ca statul sa inceapa sa considere o prioritate sectorul constructiilor din Romania”, a explicat Plosceanu, citat de NewsIn.
Segmentul constructiilor din Romania va avea o dinamica de cel putin 15-20 de ani, or in cazul in care daca problema fortei de munca nu se va ameliora, companiile vor fi nevoite sa foloseasca personal din zone ca Asia, conform afirmatiilor reprezentantului ARACO.