- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Salariul minim în domeniul bancar pentru 2025, dezvăluit. Angajații au stabilit suma. Este mai mică decât ne-am aștepta

28 Oct, 13:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
Salariul minim din sectorul bancar va crește la 4.500 de lei brut în mai 2025. În caz de concediere din motive de fuziune, angajații vor primi salarii compensatorii, în funcție de vechime.
Salariul minim în domeniul bancar pentru 2025, dezvăluit. Angajații au stabilit suma. Este mai mică decât ne-am aștepta

Recent, Contractul Colectiv de Muncă din sectorul bancar din România a introdus noi prevederi, stabilind că salariul minim în acest domeniu va crește la 4.500 de lei brut în mai 2025, de la 4.100 de lei, conform unei hotărâri de guvern în curs de aprobare. Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, a spus că această creștere va asigura respectarea drepturilor salariaților bancari, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Salariu tăiat cu 50% pentru această categorie de profesori. „Să vedeţi că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată”

foto: bani, salariu

Salariul minim în domeniul bancar pentru 2025, dezvăluit. Angajații au stabilit suma. Este mai mică decât ne-am aștepta

În plus, contractul aduce noi reglementări privind indemnizațiile de concediere în cazul unor fuziuni sau achiziții bancare: angajații vor primi sume compensatorii, calculate în funcție de vechime. De exemplu, cei cu o vechime de peste 15 ani vor primi șase salarii brute, cei între 10 și 15 ani – cinci salarii, iar cei între 5 și 10 ani – trei salarii brute. Pentru o vechime între 3 și 5 ani, angajații vor primi două salarii brute, iar cei cu sub 5 ani vor primi unul.

„Pentru noi extinderea acestui contract colectiv de muncă printr-o Hotărâre de Guvern, ce urmează să apară în curând, este o garanție pentru salariații din sectorul nostru de activitate că drepturile lor vor fi respectate de către companiile din care fac parte, cel puțin la nivelul celor negociate de către federația noastră și ne străduim să obținem rezultate și mai bune în anii care vor urma”, declară Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, conform Economica.net.

Noul salariu minim din sectorul bancar va intra în vigoare în mai 2025, iar angajații concediați din motive de fuziune sau achiziții vor primi compensații în funcție de vechimea lor: între 1 și 6 salarii brute. În 2022, aproape 500.000 de bancheri din România au avut un venit brut mediu de 11.640 de lei pe lună, cele mai mari salarii fiind oferite de Banca Transilvania, BCR și BRD.

Te-ar mai putea interesa și: E plătită cu 13.000 de lei pe lună, dar respinsă masiv de români din cauza riscurilor. Care este meseria care oferă un asemenea salariu?