„Astazi am depus cererea pe fond pentru cei 750 de clienti”, a anuntat Piperea.
„Miercuri vom merge la tribunal si vom depune o noua cerere, pe baza ordonantei prezidentiale (care permite suspendarea platii ratelor n.r.), prin care vom solicita suspendarea platii ratelor pe durata procesului”, a mai spus avocatul.
Clientii bancii au dat banca in judecata reclamand clauze abuzive privind dobanzi si comisioane la peste 800 de credite. Unii clienti au mai multe credite contactate la aceasta banca.
Dosarul depus astazi la tribunal are peste 6.000 de pagini, potrivit avocatului.
Piperea a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in toate cazurile sunt invocate prevederi legale care nu au legatura cu Ordonanta 50, ci cu o alta lege, emisa in anul 2.000.
Actiunea initiata de grupul Volksbank reprezinta al doilea proces colectiv intentat unei banci locale, dupa aparitia Ordonantei 50.
Primul caz de acest gen a avut loc in urma cu cateva saptamani, cand circa 400 de clienti ai BCR au dat banca in judecata.
La inceputul lunii octombrie, clientii Volksbank au declansat procedura de conciliere cu banca, faza premergatoare actionarii acesteia in instanta. In urma esuarii procedurii de conciliere, banca a fost data in judecata.
In ultimele luni, clientii mai multor banci locale au declansat actiuni de protest impotriva bancilor la care aveau contracte de credit, nemultumiti de modul in care acestea au aplicat prevederile Ordonantei 50, care au in vigoare pe data de 21 iunie.
Acestia au format grupuri pe Internet in care au dezbatut problemele aplicarii OUG 50 si modul de actiune impotriva bancilor. Cele mai cunoscute grupuri anti-banci au fost formate de clientii Volksbank, BCR, RBS, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP Bank, Bancpost.
Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori se refera la anularea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, anularea comisionului de risc, transparentizarea contractelor de credit prin exprimarea dobanzilor in functie de o dobanda variabila (Euribor, Robor, Libor) la care se adauga o marja. Nemultumirile clientilor vizeaza in general modul in care bancile au aplicat OUG 50/2010.