Cele sapte banci sunt Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merril Lynch, Morgan Stanley si UBS.
Daca bancile vor reusi sa implementeze acest proiect, viitoarea platforma va intra in competitie directa cu Bursa de Valori din Londra si cu celelalte burse importante de pe continent, de aceea este vazuta de analisti ca un avertisment si o incercare de a le determina pe acestea sa reduca taxele de tranzactionare.
Noua companie isi va incepe activitatea in toamna anului viitor si va functiona ca o entitate separata, avand propria echipa de conducere. Actiunile celor sapte banci de investitii sunt printre cele cu cea mai mare lichiditate din Europa.
Bancile au anuntat ca aceasta colaborare este impulsionata de viitoarea directiva a Uniunii Europene in privinta Burselor de Instrumente Financiare, sau MiFID, care va intra in vigoare in noiembrie 2007 si va permite crearea de noi platforme de tranzactionari sau cu facilitati multilaterale de schimb.
In prezent, regulile Uniunii Europene stipuleaza ca toate tranzactiile trebuie sa fie facute printr-o bursa de valori, insa directiva MiFID va permite bancilor sa tranzactioneze actiuni in mod intern, fara a plati taxe, avand numai obligatia de a publica inainte pretul de tranzactionare.
Potrivit bancilor, noua platforma va permite un proces de tranzactionare mult mai eficient, care va genera un nivel de lichiditate mai ridicat, in avantajul fiecarui participant.
Bancile au anuntat ca au alocat deja pentru acest proiect personalul, resursele si banii necesari, fara a dezvalui insa valoarea contributiilor. In perioada urmatoare, grupul va contacta si alte institutii financiare pentru a le incuraja sa foloseasca noua platforma de schimb.
Initiativa celor sate banci europene nu este prima de acest gen si a fost caracterizata de presa internationala ca un „deja vu”. Potrivit unui articol publicat in Financial Times, bancile au incercat in mod repetat sa rupa dependenta de pietele bursiere mari, insa majoritatea au esuat.
Publicatia britanica considera ca noul proiect ar putea avea sanse de reusita. Un prim avantaj este faptul ca tranzactiile electronice sunt mult mai dezvoltate acum decat in trecut, ceea ce permite bancilor sa atraga mai usor capital catre sistemele alternative de tranzationare (ATS).