Sarkozy a adaugat ca premierul elen, Giorgios Papandreou, a afirmat ca referendumul privind planul decis de tarile din zona euro ar putea avea loc la 4 sau 5 decembrie.
La incheierea unei reuniuni de criza la care au participat (lideri ai Uniunii Europene si FMI, precum si premierul elen, Sarkozy a afirmat ca aplicarea planului decis saptamana trecuta la Bruxelles „va fi accelerata”.
„Am spus clar autoritatilor elene, atat majoritatii, cat si opozitiei (…) ca europenii si FMI nu pot avea in vedere varsarea celei de-a sasea transe a programului de ajutor pana cand Grecia nu va adopta integral pachetul de masuri din 27 octombrie si pana cand incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor disparea”, a adaugat Nicolas Sarkozy, in prezenta cancelarului german Angela Merkel, potrivit Mediafax.
Premierul elen a provocat surpriza in Europa anuntand luni decizia de a convoca un referendum pentru aprobarea planului european de reducere a datoriei si limitare a crizei din zona euro, decis saptamana trecuta la Bruxelles.
La randul sau, presedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus lui Nicolas Sarkozy, ca „Europa este cea care trebuie sa rezolve problema datoriei europene”, dar s-a declarat increzator in capacitatea europenilor de a face acest lucru, relateaza agentia China Noua, citata de AFP.
„Europa este cea care trebuie sa rezolve problema datoriei europene”, i-a declarat presedintele chinez lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, inaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes.
„Noi credem ca Europa are toata intelepciunea si capacitatea pentru a rezolva aceasta problema a datoriei”, a declarat presedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agentia oficiala.
Summitul G20 a fost precedat de un minisummit de criza intre principalii lideri europeni, Fondul Monetar International (FMI) si premierul grec, Georges Papandreou, care a generat ingrijorari prin anuntul privind organizarea unui referendum.
„China sustine activ Franta pentru acest summit”, a mai spus Hu, explicand ca G20 trebuie sa dea un semnal clar asupra necesitatii de a mentine cresterea si stabilitatea pentru comunitatea internationala.
Hu Jintao si-a mai exprimat dorinta ca acordul anticriza anuntat dupa summitul maraton de la Bruxelles saptamana trecuta sa permita Europei sa depaseasca dificultatile si sa-i asigure cresterea, potrivit agentiei China Noua.
Solicitata sa ofere ajutor, China a urmarit cu preocupare in ultimele luni agravarea crizei datoriilor in Europa, prima piata pentru exporturile sale si unde ar detine obligatiuni suverane in valoare de 550 de miliarde de dolari.