Companiile inscrise in cursa pentru realizarea celor doua reactoare de la Cernavoda sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania.
Nuclearelectrica a publicat in presa, pe 8 august 2007, anuntul prin care astepta oferte angajante de la potentiali investitori pana pe 25 octombrie.
Pana la 10 octombrie 2007, data pana la care putea fi achizitionata documentatia pentru intocmirea ofertelor, 37 de firme romanesti si straine au ridicat aceasta documentatie si proiectul actului de asociere a investitorilor.
Procesul de selectie a investitorilor pentru finalizarea proiectului „CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4” va continua prin etapa de analiza a ofertelor primite de catre comisia de negociere, urmand ca pana la finele lui noiembrie sa se comunice rezultatul selectiei, au mai spus oficialii Nuclearelectrica.
Realizarea celor doua reactoare presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua unitati ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.
Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Aceasta strategie are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul lui 2008, astfel încat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an, potrivit NewsIn.
Punerea în functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului.