O misiune a FMI vine miercuri, 20 octombrie, la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri, vizita urmand sa se incheie pe 1 noiembrie.
„Delegatia FMI va fi prezenta maine in Romania. In mod evident, aceasta vizita este extrem de importanta – Romania este foarte dependenta pe termen scurt de fondurile furnizate de FMI. Acest lucru este cat se poate de sigur pentru ca in doua dintre cazurile precedente finantarea FMI a fost suspendata si, in ambele situatii, am asistat la corectii bruste ale cursului euro/lei si ale preturilor CDS-urilor (prime de risc – n.r.)”, a declarat Christian Blaabjerg.
El sustine ca pana in prezent, actualul guvern pare sa urmeze planul FMI, „insa nu putem sa nu remarcam ca acest lucru nu-i este tocmai profitabil in termeni de popularitate”.
„Indiferent daca va fi acelasi guvern sau un altul, sarcina va ramane aceeasi: realizarea reformelor propuse de FMI. Alternativa? Investitorii vor cere o cu totul alta prima de risc decat cea aplicata in prezent pentru a investi in Romania. Acest lucru va conduce la inrautatirea situatiei economice din Romania”, a mai spus Blaabjerg.
„Urmatorul acord al Romaniei cu Fondul, care ar putea fi semnat in lunile urmatoare, va tine cont de aplicarea reformelor structurale, de necesitatea de a intari capacitatea institutiilor de a atrage fonduri europene si de a reusi o consolidare fiscala corecta”, a declarat, la inceputul lunii octombrie, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Romania va inregistra in acest an cea mai severa scadere economica din Europa emergenta, de 1,9%, si va avea anul viitor cea mai slaba crestere a PIB, de numai 1,5%, estimeaza expertii FMI.