„Am ajuns acum la punctul in care fiecare banca din lume mizeaza pe cat de solide sunt finantele publice din tara care garanteaza pasivele bancii. Acest lucru inseamna ca toti trebuie sa se concentreze pe finantele publice, lucru care se si intampla”, afirma Karsbol.
Potrivit analizei, exista anumite probleme in Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania si in cateva dintre tarile est-europene, precum Romania si Ungaria.
„In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au”, spune oficialul Saxo Bank.
De asemnea, Karsbol recomanda investitorilor sa nu se lase „prinsi” cu pozitii long (de cumparare) pe forint sau leu.
„Cu FMI-ul ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est. Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice, din nou”, subliniaza economistul Saxo Bank.
Saxo, cu sediul central in Danemarca, este o banca de investitii cu profil international, specializata in servicii online de trading si investitii pe pietele financiare.