Vești bune pentru românii care au credite legate de IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Băncile anunță astăzi o scăderea a dobânzilor, odată cu prima scădere a acestui indicator după trei trimestre consecutive de creștere. O analiză Profit.ro arată că această scădere va fi urmată de o ușoară creștere în iulie și o nouă scădere în toamnă.
Începând de azi, românii care au credite în lei legate de IRCC au parte de prima scădere a indicatorului, după trei trimestre de creștere ușoară. Concret, acest indice se reduce de la 5,97% la 5,8%, și va rămâne la acest nivel până la sfârșitul lunii iunie. Datele sunt calculate pe baza mediei dobânzilor la tranzacțiile interbancare desfășurate în perioada octombrie-decembrie 2023. IRCC, conform modului în care este definit în legislație, este aplicat cu o întârziere de 6 luni de la colectarea primei valori din seria zilnică și cu o întârziere de 3 luni de la colectarea ultimei valori.
Analiza mai arată că între 1 iulie și 30 septembrie, valoarea IRCC va fi de 5,85%, asta după Cum arată tendințele din primele trei luni ale acestui an.
Te-ar putea interesa și: Spunem ADIO programului Prima Casă 2024. Guvernul României face anunțul momentului
Rata dobânzii continuă să se mențină sub nivelul de 6% al facilității de depozit overnight a băncii centrale, care în ultimul an și jumătate a reprezentat principalul instrument de intervenție al BNR. Acesta este nivelul la care excedentul considerabil de lichiditate din piața bancară este sterilizat.
În primul trimestru al anului 2024, media zilnică a ROBOR la 3 luni a înregistrat o scădere la 6,11%, față de 6,31% în ultimul trimestru al anului 2023 și 7,93% în ultimul trimestru al anului 2022. De asemenea, media ROBOR la 6 luni a înregistrat o scădere la 6,14%, față de 6,38% în același interval, respectiv 8,1% în ultimul trimestru al anului 2022.
Indicele ROBOR rămâne indicele de referință pentru multe dintre creditele în lei cu rată variabilă, inclusiv cele acordate prin programul Prima Casă, acordate înainte de mai 2019, atunci când IRCC a devenit obligatoriu.
Trebuie precizat că băncile nu sunt obligate să aplice într-un fel anume ROBOR, ci doar să-l actualizeze periodic . Acestea pot alege să ia valoarea ROBOR de la o anumită dată sau pot să facă o medie, dar nu există o practică unitară. Asta spre deosebire de IRCC, care se aplică la fel la toate băncile.