- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Scaderea pietei de asigurari, atenuata de cresterea asigurarilor de viata si de locuinte

17 Nov, 14:55 • adrian.mihaltianu
Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primele noua luni din 2011 un volum de prime brute subscrise de 6,08 miliarde de lei, in scadere cu 3,71% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, reducerea fiind atenuata de cresterea asigurarilor de viata si de locuinte, conform datelor provizorii publicate joi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Scaderea pietei de asigurari, atenuata de cresterea asigurarilor de viata si de locuinte

„Evolutia pozitiva a subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit, per ansamblu, dinamica subscrierilor pietei de asigurari din primele noua luni, care s-au ridicat la peste 6 miliarde lei”, au subliniat oficialii CSA.

[b]Segmentul asigurarilor de viata[/b] inregistra, la sfarsitul lunii septembrie 2011, un total al primelor brute subscrise de aproape 1,29 miliarde de lei, nivel ce marcheaza o crestere nominala de 5,38% comparativ cu aceeasi data a anului trecut.

„Avansul inregistrat de asigurarile de viata, in contextul unui climat economic inca dificil, confirma schimbarea perceptiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protectie si economisire pe termen lung. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina pe viitor, in contextul eforturilor comune ale CSA si ale asiguratorilor de viata pentru cresterea calitatii procesului de consultanta si vanzare a acestor produse”, a precizat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Asigurarile de viata traditionale au sustinut, in primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, in ansamblul sau, cu o crestere de 7,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Aceasta clasa de asigurari detine o pondere de peste 61% in totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata. Asigurarile cu componenta investitionala, de tip unit-linked, detin o pondere de peste 36% in totalul segmentului de asigurari de viata si au inregistrat o crestere de numai 0,83%.

[b]Segmentul asigurarilor generale[/b] a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut.

Contractia acestui segment a fost cauzata de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco (-19,8%) si RCA (-23%). Aceasta evolutie a diminuat ponderea segmentului auto, de la peste 75%, in septembrie 2010, la aproape 65%, la finele lunii septembrie 2011.

Influenta evolutiei negative a segmentului auto a fost atenuata de cresterile inregistrate de asigurarile pentru locuinte (+35,2%), care au generat subscrieri de peste 1 miliard de lei. Ponderea acestei linii de asigurare in total asigurari generale era, la finele lunii septembrie 2011, de 21%.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto ([b]RCA[/b]) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel in scadere cu 23% fata de cel inregistrat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei.

Cele 13 societati autorizate sa vanda asigurarea obligatorie de raspundere civila auto au incheiat, in primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010.

[i]Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei[/i], cu 24% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.

„Rezultatele transmise de asiguratori arata ca evolutia negativa a segmentului RCA a fost cauzata, in mod semnificativ, de scaderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinta care a produs efecte negative si la nivelul calitatii serviciilor pe care asiguratorii RCA le ofera clientilor. Incepand din 2012, Romania va trebui sa aplice limitele maxime de raspundere in cazul asigurarilor RCA, asa cum s-a angajat in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Consideram ca acesta reprezinta un element esential, alaturi de cresterea costurilor daunelor si de mentinerea ratei si frecventei daunalitatii la niveluri ridicate, pentru ca asiguratorii sa isi reconsidere politicile in acest domeniu”, a subliniat presedintele CSA.

[b]Asiguratorii au platit mai putine daune[/b]

In intervalul ianuarie-septembrie 2011, companiile de asigurari din Romania au platit indemnizatii brute in valoare totala (asigurari generale si de viata) de 3,36 miliarde lei, cu 8,93% mai putin fata de primele noua luni din 2010, cand au fost de 3,69 miliarde lei.

In baza contractelor de [b]asigurari de viata[/b], asiguratorii au platit indemnizatii brute si maturitati in valoare de aproape 215 milioane lei, precum si rascumparari partiale si totale in valoare de peste 287 milioane lei. Astfel, platile totale efectuate de societati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata au depasit 502 milioane lei, nivel in crestere cu 1,12% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In acelasi timp, asiguratorii au platit, in baza contractelor de [b]asigurari generale[/b], indemnizatii totale de peste 3,1 miliarde lei. Volumul despagubirilor platite pentru Casco, RCA si asigurarile de incendiu (locuinte) a depasit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 93% din totalul aferent asigurarilor generale.

In primele noua luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de dauna RCA, mai putin cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul dosarelor de dauna platite in baza politelor RCA a scazut, de asemenea, cu 8%, in timp ce valoarea despagubirilor platite s-a mentinut la un nivel similar celui inregistrat in primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.

[i]Dauna medie platita pe RCA a fost de 5.183 lei[/i], valoare in crestere cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010, cand nivelul inregistrat a fost de de 4.778 lei.

La data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA in valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel in crestere cu 33 %, fata de aceeasi data a anului trecut.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și pe Șucu”
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și ...
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul gol
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul ...
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul lucrează pentru ele
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul ...
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite și reîncălzite
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite ...
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale de cablu
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale ...
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul ...
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte magazine au asta”
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte ...
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce controale stricte!
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce ...
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România