Pe de alta parte, aceasta reducere a dus la scaderea volumului primelor brute subscrise pentru acest tip de asigurari. Astfel, suma totala a primelor de asigurare subscrise pentru RCA in primele noua luni din 2011 a atins o valoare de peste 1,4 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand primele subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au fost de aproape 1,88 miliarde lei, s-a inregistrat o scadere cu 23% pe total piata.
„Reducerea puterii de cumparare a populatiei, afectata de contextul economic nefavorabil, a fost una din cauzele care a determinat asiguratorii autorizati RCA sa adapteze tarifele de prima. Astfel ca, la nivelul intregii piete, [b]prima de asigurare medie[/b] anualizata, inregistrata in primele noua luni ale acestui an, [b]a fost de 472 lei[/b], in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand valoarea primei medii a fost de 621 lei. Totodata, toti asiguratii RCA care nu au produs accidente rutiere au beneficiat de o reducere in momentul incheierii asigurarii RCA, prin aplicarea sistemului bonus-malus”, a spus Constantin Buzoianu, presedintele CSA.
Numarul dosarelor de dauna RCA avizate in primele 9 luni ale lui 2011 a fost de 241.062 dosare, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea despagubirilor platite de asiguratori a fost de 1,19 miliarde lei.
Dauna medie platita la nivelul intregii piete de asigurari a fost pentru primele noua luni ale anului 2011 in cuantum de 5.183 lei, inregistrand o crestere cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010, cand valoarea a fost de de 4.778 lei.
Rezerva de dauna RCA avizata, la data de 30 septembrie 2011 era in suma de peste 1,3 miliarde lei, inregistrand o crestere cu 33%, fata aceeasi perioada din 2010. De asemenea, din raportarile transmise de asiguratori s-a constatat faptul ca, la nivelul integii piete, rata daunei este de 94%, in crestere fata primele noua luni din 2010.
„Incepand din 2012, Romania va trebui sa aplice limitele maxime de raspundere in cazul asigurarilor RCA (1 milion de euro pentru pagube materiale si 5 milioane euro pentru vatamari corporale), asa cum s-a angajat in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Consideram ca acesta reprezinta un element esential, alaturi de cresterea costurilor daunelor si de mentinerea ratei si frecventei daunalitatii la niveluri ridicate, pentru ca asiguratorii sa isi reconsidere politicile in acest domeniu”, se arata in buletinul CSA.
In acest sens, conducerea CSA a decis ca este necesara verificarea permanenta a modului de constituire si gestionare a rezervelor de dauna, in special a rezervelor de dauna constituite pentru vatamari corporale si a solicitat asiguratorilor sa respecte cerintele de prudentialitate si lichiditate astfel incat acestia sa-si onoreze obligatiile asumate prin contractele de asigurare incheiate.
Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primele noua luni din 2011 un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/scaderea-pietei-de-asigurari-atenuata-de-cresterea-asigurarilor-de-viata-si-de-locuinte-70827/]volum de prime brute subscrise[/url] de 6,08 miliarde de lei, in scadere cu 3,71% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform CSA.