- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Scaderea TVA la alimente, miza economica sau electorala?

07 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Decizia Senatului privind scaderea TVA la 5% pentru alimentele de baza ar putea aduce reduceri de preturi si atacarea frontala a evaziunii fiscale, dar pe de alta parte este vazuta si drept o miscare cu efecte exclusiv electorale, spun specialistii.
Scaderea TVA la alimente, miza economica sau electorala?

Piata „neagra” a alimentelor afecteaza in mod direct pe toti producatorii, de la cei care produc carne, oua, lapte si pana la panificatie. Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta, spune ca, dincolo de efectul direct al scaderii preturilor la produsele de baza, scaderea TVA la alimente va duce la eliminarea unei alte „bube” a sistemului care afecteaza industria alimentara romaneasca – evaziunea fiscala.

„Efectul direct al reducerii TVA de la 19% la 5% se va traduce in primul rand intr-o scadere a preturilor la alimentele de baza. Apoi, poate cel mai important, vom asista la o scadere a evaziunii in domeniu, care in prezent depaseste 40%, si asta pentru ca, in conditiile in care producatorii legali vor putea sa isi recalculeze cheltuielile si sa ofere un pret mai bun, cei care lucrau fara sa plateasca taxe si traiau exclusiv din exploatarea pretului, vor avea doua variante – ori sa inchida taraba, ori sa intre in legalitate”, a spus, pentru DailyBusiness, Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

„Dupa estimarile noastre, sunt mii de firme in domeniul alimentatiei care activeaza ilegal, fara sa plateasca taxe, fara sa respecte legile si normele de igiena in domeniu. Daca se reduce TVA, aceste firme vor trebui sa intre in legalitate, pentru ca aceasta masura va fi insotita, conform propunerilor noastre, de o necesara actiune de control in industrie. Atunci, multe dintre firmele care acum activeaza la negru, vor trebui sa inchida, pentru ca nu vor avea cum sa obtina avizele necesare”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Patronatele promit preturi mai mici cu 14%

Patronatele din industria alimentara spun ca reducerea TVA de la 19% la 5% va determina o reducere a pretului la alimentelor cu circa 14%. Specialistii au calculat ca, in mod normal, efectele directe ale unei reduceri s-ar vedea in 2-3 luni.

„O reducere a TVA-ului va insemna un pret la producator mai mic cu 14%, din start. Reducerea preturilor ar putea fi chiar mai mare, daca luam in calcul faptul ca, eliminandu-se concurenta neloiala generata de piata neagra, preturile s-ar putea aseza pe un nivel competitiv, iar specula ar putea fi controlata mult mai usor”, a declarat Popescu.

Producatorii cer reducerea TVA de ani de zile, fara succes insa. Desi in repetate randuri au prezentat exemplul celorlalte tari din UE, unde taxa este incomparabil mai mica decat in Romania, guvernul a refuzat sa ia in calcul reducerea taxei, intuind o scadere a sumelor provenite din taxa, fapt ce ar afecta destul de serios bugetul de stat.

Patronatele spun insa ca beneficiile reducerii TVA ar fi multiple. Valeriu Steriu, presedintele Patronatului din Industria Laptelui si vicepresedinte al patronatului RomAlimenta, a declarat, anterior, ca pe langa reducerea preturilor si scaderea evaziunii fiscale in domeniu, masura va stimula cresterea productiei, inclusiv a exporturilor, fapt ce ar cantari destul de greu in balanta comerciala a Romaniei.

„Piata lactatelor, spre exemplu, ar putea creste cu minim 30%, daca guvernul ar reduce TVA pentru alimente”, a declarat Steriu.

„Piata neagra a lactatelor este in prezent de aproape 2 miliarde de euro (dublu fata de piata oficiala – n.r.). Reducerea TVA ar putea genera venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 300 milioane de euro. Piata neagra a alimentelor, de la paine, carne si pana la lactate, este chiar de doua ori mai mare decat cea legala”, a mai spus Steriu.

Guvernul nu crede in „visele” producatorilor

Guvernantii nu par insa atat de siguri ca reducerea TVA-ului de la 19 la 5% va aduce automat o scadere a preturilor si, conform spuselor patronatelor, o reducere a evaziunii fiscale in domeniu.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, ca reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru produsele de baza, aprobata miercuri de Senat, nu va avea ca efect o ieftinire a alimentelor.

„Orice reducere de TVA nu va duce la o scadere a preturilor la alimente”, a declarat Vosganian.”Dupa 2010, vom putea asocia o scadere a TVA cu o scadere a preturilor, deoarece Romania trebuie sa intre pe fagasul inflationist din zona euro, de sub 3%”, a explicat ministrul.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, daca va trece si de Camera Deputatilor, va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ privind reducerea TVA pentru alimentele de baza la 5%.

Initiativa reduce veniturile bugetare, creste veniturile comerciantilor si creste coruptia in administratie, considera premierul.

„Din fericire, legea in Romania spune ca propunerile legislative care au efecte economice trebuie sa identifice si sursele de acoperire a veniturilor in minus. Prin urmare, Ministerul de Finante va fi abilitat, daca legea trece si este promulgata, sa o atace la Curtea Constitutionala”, a declarat premierul.

El a precizat ca masura reducerii TVA este una „populista si electorala” si nu isi va atinge scopul social, pentru ca va duce la diminuarea veniturilor bugetare si la cresterea coruptiei in administratie, iar consecintele economice vor fi egale cu zero, avand in vedere ca autoritatile nu vor putea obliga comerciantii sa reduca preturile in urma diminuarii TVA.

„Comerciantii pot face un gest simbolic o saptamana, o luna, sa tina pretul redus, dupa care duc pretul din nou la nivelul precedent, care este dat de cerere si oferta, nu de nivelul TVA, si isi majoreaza profiturile”, a spus Tariceanu.

„Intotdeauna sistemele de scutire de la plata genereaza un lant de coruptie, pentru ca solicitantii vor incerca sa se duca la autoritati sa le convinga ca produsele lor trebuie sa beneficieze de taxa redusa. Acest lucru a generat in trecut un lant de coruptie foarte frumos in cadrul administratiei si al Ministerului de Finante”, a mai spus premierul.

Seful Executivului declara, in ianuarie, ca in Romania a mai fost aplicat un TVA diferentiat, iar rezultatul a fost „foarte prost”. El a spus ca, in situatia in care, de exemplu, pentru paine va fi aplicat un TVA mai mic, producatorii de paste fainoase sau de biscuiti vor considera ca aceeasi masura fiscala trebuie aplicata si pentru produsele lor.

Reducerea TVA la alimente, o masura cu iz electoral

Analistii economici cred ca initiativa votata de Senat, privind reducerea TVA de la 19% la 5% vine ca un „detergent” pentru „spalarea” imaginii clasei politice, in pragul alegerilor locale din acest an.

De altfel, initiativa privind reducerea TVA apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga. Cei cinci pesedisti au gasit soluþia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.

„Propunerea are un caracter evident electoral. Acest lucru este de netagaduit. Toti politicienii cauta acum solutii pentru a veni in fata electoratului cu propuneri care ar putea sa influenteze decizia de vot”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.
El argumenteaza aducand in atentie si problema taxei auto, o alta problema cu priza la electorat.

„La fel ca si la TVA la alimente, in cazul taxei auto, PD-L a anuntat o motiune simpla in Parlament, pentru anularea taxei, iar PSD a pregatit un proiect de lege privind instituirea unei noi taxe, ecologice, pe care ar trebui sa o plateasca toti posesorii de masini, in functie de capacitatea cilindrica si gradul de poluare. Sa ne asteptam de acum incolo la tot mai multe astfel de propuneri”, a mai spus Dinulescu.

Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca, dincolo de caracterul evident electoral al propunerii privind reducerea TVA, ramane decizia Senatului care, dublata de o aprobare a Camerei Deputatilor, ar putea determina o masura legala cu impact puternic pentru economie.

„Va fi greu sa spui nu unei astfel de masuri, mai cu seama ca suntem in an electoral. Cred ca pe de o parte, producatorii au dreptate cand cer un tratament egal cu cel din celelalte tari ale UE, dar cred ca si guvernul are de ce sa se teama, reducerea TVA insemnand o scadere importanta a veniturilor la buget, imposibil de estimat in prezent. Si asta in conditiile in care consumul, la romani, este la cote demne de Cartea Recordurilor”, a mai spus Serbanescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete