Refoma pensiilor, ce urmeaza sa fie implementata din luna august, a adus in tabere diferite partenerii sociali, reprezentati de marile confederatii sindicale, autoritatile si jucatorii din piata. Interesele sunt mari si diverse pe o piata estimata la 1 miliard de euro in urmatori 3 ani, cu un potential de peste 3 milioane de clienti.
Sistemul pensilor private va deveni operational odata cu posibilitatea ca cei peste 3 milioane de salariati sa isi aleaga fondul de pensii la care sa contribuie.
Sindicatele propun insa amanarea cu cateva luni a demararii operatiunilor din sistemul de pensii private, deoarece mai sunt unele elemente care trebuie rezolvate, precum sistemul informatic de evidenta al contribuabililor care nu poate deveni operational de la 1 august 2007.
„Sistemul nu poate fi functional pentru ca nu se pot urmari fluxurile financiare, nu se pot urmari in baze de date coerente contribuabilii, sunt foarte multe elemente care trebuie rezolvate intr-un interval scurt de timp. Cred ca este nevoie de o amanare de 6 luni pentru punerea in practica a sistemului”, a declarat liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
In timp ce sindicatele vorbesc despre amanarea cu 6 luni pana la 1 an a implementarii sistemului pensiilor private, autoritatile vad lucrurile cu totul altfel.
Stefanescu: Sistemul este perfectibil, dar trebuie respectat calendarul de implementare
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private spune ca sistemul este perfectibil dar ca trebuie respectat calendarul de implementare. Florentina Stefanescu, directorul Directiei Comunicare si Relatii Publice CSSPP, a declarat, pentru DailyBusiness, ca toate problemele ridicate de sindicate pot fi rezolvate, dar ca amanarea implementarii sistemului ar fi un pas gresit.
„Toti pasii facuti pana acum in implementarea acestui sistem au respectat calendarul stabilit de comun acord, inclusiv cu partenerii sociali. Avem 12 societati autorizate sa ofere pensii private. Mai sunt mici probleme care trebuie rezolvate si pentru asta avem o comisie guvernamentala care lucreaza in acest moment, iar sapatamana viitoare vom avea un raport”, a declarat Florentina Stefanescu.
Mariana Campeanu, directorul Casei Nationale de Pensii considera ca sistemul este pregatit pentru conversia contribuabililor de la stat la fondurile private de pensii.
„Exista un sistem electronic functional. Noi putem identifica, in prezent, pe toti cei care primesc pensie. Impreuna cu Ministerul de Finante, vom realiza si transferul informatiilor catre societatile ce vor activa pe piata pensiilor private. Nu cred ca vor fi probleme legate de partea de evidenta”, a declarat, pentru DailyBusiness, Mariana Campeanu.
Moldovan: O amanare a introducerii sistemului iese din calcul
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania respinge, la randul sau, varianta ceruta cu vehementa de sindicate. „Pierderile ar fi incalculabile. Si asa suntem ultima tara din Europa care implementeaza acest sistem”, a declarat, pentru DailyBusiness, Tudor Moldovan, presedintele APAPR.
„O amanarea a aplicarii sistemului este cu adevarat o prostie. Mai sunt probleme ce necesita rezolvarea, dar care vor fi analizare si rezolvate pe parcurs. Ca sa opresti un astfel de program, trebuie sa ai interese sau sa nu iti dai seama de insemnatatea lui”, a declarat presedintele APAPR.
Referindu-se la firmele care au investit deja fonduri pentru promovarea afacerilor din domeniul pensiilor private, Moldovan a precizat ca pierderile acestora ar fi foarte mari.
„Vorbim de bugete de zeci de milioane de euro alocate acestui demers. S-ar putea pierde acesti bani, mai ales cei alocati publicitatii”, a mai spus Moldovan.
„Orice este posibil, dar o amanare nu ar fi deloc un lucru bun pentru romani. Deja suntem in intarziere cu implementarea reformei pensiilor si situatia demografica a tarii se inrautateste pe zi ce trece”, a spus, pentru DailyBusiness, Adrian Allott- deputy CEO Aviva Asigurari de Viata.
„Cu cat se intarzie mai mult demararea implementarii reformei, cu atat mai greu va fi sa creem un nivel decent al veniturilor la pensionare. Mai mult decat atat, infrastructura pentru pensii este aproape pusa la punct si deci o buna ocazie sa demaram procesul. CSSPP a creat o baza solida si 3-5 administratori asteapta startul la 1 august. Ar fi pacat sa pierdem aceasta oportunitate”, a mai spus Allot.
Pe segmentul fondurilor de pensii obligatorii vor activa ING, Aviva, Allianz-Tiriac, AIG Life, Interamerican, Omniasig, Generali, BCR, BRD si BT Aegon. Campaniile de promovare ale pensiilor private vor usura buzunarele acestor companii cu o valoare care va depasi 30 milioane de euro, estimeaza analistii.
„Aviva este pregatita sa investeasca 100mil. euro in compania sa de pensii din Romania. Daca sistemul va fi amanat dintr-un motiv sau altul, banii vor fi redirectionati spre investitii in alte parti ale lumii unde Aviva are filiale”, a precizat, pentru DailyBusiness, reprezentantul Aviva.
Companiile evita acum sa discute pe acest subiect si acest lucru este de inteles, spune analistul Cristian Dinulescu. „Sa aloci milioane de euro pentru promovarea unui produs pe care nu stii daca il poti lansa pe piata, este intr-adevar o problema majora. S-ar putea pierde banii alocati pe publicitate, dar si pe angajarea si perfectionarea agentilor de vanzari”, considera Dinulescu.
„Oricum, suntem ultimii in Europa care am inceput sa implelementam reforma pensiilor si trebuie ca toata lumea sa constientizeze faptul ca nu exista solutii alternative la acest sistem de pensii cu trei piloni”, a declarat si Tudor Moldovan, presedintele APAPR.
Hossu: Totusi, romanii nu stiu ce sa aleaga
Dincolo de problemele legislative, ce urmeaza a fi rezolvate de comisia guvernamentala, conform asigurarilor autoritatilor, o mare problema ridicata de implementarea sistemului pensiilor private este legata de faptul ca romanii nu cunosc prea multe despre ce trebuie sa faca.
„Cea mai mare problema e ca nu stii, in acest moment, ce sa alegi. De ce e un fond de pensii mai bun decat altul, de ce sa aleg o anumita firma si nu alta si, mai ales, de ce sa trebuiasca sa aleg acum, atata timp cat pe piata sunt destul de putini ofertanti”, se intreaba Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Un sondaj realizat de IMAS in luna mai confirma temerile sindicatelor. Majoritatea romanilor ce vor fi obligati sa adere la Pilonul II sunt putin sau chiar deloc informati cu privire la aceste masuri, doar 14% din subiecti raspunzand ca sunt bine sau foarte bine informati. Un alt studiu, comandat de Omniasig si realizat de Synovate in aprilie-mai, demonstreaza si el nestiinta romanilor. Doar 13% din angajati stiu ce sunt pensiile private, multi considerandu-le un tip de investitie sau de asigurare si asteapta sa fie indrumati de catre angajatori.
„Va mai aduceti aminte de celebrul -Dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine!? – A lasat rani adanci in sentimentul de incredere al populatiei si, din acest punct de vedere, acest lucru se vede in performantele fondurilor de investitii autohtone. Atata timp cat piata este instabila, sunt foarte putini „nebuni” increzatori in sistemul privat de pensii. Aici trebuie lucrat puternic, cu o campanie masiva de informare”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.
„Sunt sigura ca strategia de promovare pe care o vom demara la sfarsitul lunii iulie sau in prima jumatate a lunii august va elimina o mare parte din neclaritati. Oamenii vor intelege avantajele si dezavantajele, vor vedea ce e bine sa ia in calcul atunci cand vor alege un fond de pensii sau altul. In plus, dincolo de campania din presa, ne-am propus sa trimitem la fiecare potential participant cateva informatii personal acasa”, a declarat Florentina Stefanescu, directorul Directiei Comunicare si Relatii Publice CSSPP.
Topul problemelor sistemului de pensii private
Marile confederatii sindicale s-au implicat puternic in reglementarea sistemului de pensii private si acest lucru se vede. Sindicalistii au realizat chiar si un set de 10 probleme, cele mai importante, care ar putea aparea in functionarea sistemului.
Printre cele mai importante modificari pe care sindicatele le cer se afla blocarea posibilitatii ca firmele care administreaza fonduri de pensii private sa urce comisioanele peste nivelul fixat de legea pensiilor ocupationale, impunerea unei rentabilitati minime a fondurilor de pensii, eliminarea discriminarilor dintre barbati si femei, pe baza sperantei de viata mai mari a femeilor, si includerea la plata a perioadelor de concediu de maternitate.
„Argumentele aduse de sindicate care vizeaza sistemul si numindu-l ” scump” sau „discriminatoriu pentru anumite categorii” sunt lipsite de substanta. Viitorul sistem va fi unul dintre cele mai ieftine (daca nu chiar cel mai ieftin) din lume in ceea ce priveste comsisioanele administratorilor. Mai mult decat atat, in Romania administratorii vor suporta costuri mult mai mari decat ar trebui in mod normal. Sistemul nu este discriminatoriu pentru ca in acest moment nu exista nici o lege care sa stipuleze modalitatea prin care fondurile acumulate acum vor fi platite contribuabililor la pensie. Afirmatiile sindicatelor potrivit carora femeile vor fi defavorizate in favoarea barbatilor sunt simple speculatii pentru ca nimeni nu stie in acest moment cum se va face plata acestor fonduri”, a declarat Adrian Allott- deputy CEO Aviva Asigurari de Viata.
„Toate aceste probleme isi pot gasi rezolvarea. Sistemul public de pensii este mai putin transparent decat cel privat. In sistemul de pensii de la stat, nimeni nu stie cum se folosesc banii din contributii, in vreme ce, in sistemul privat, prospectul schemei de pensii ofera consumatorului toate detaliile referitoare la ce se intampla cu banii lui, unde sunt depusi si cum sunt investiti. Si acesta este cel mai important argument”, a mai declarat Tudor Moldovan, presedintele APAPR.
Calendarul introducerii sistemului pensiilor private
Conform calendarului stabilit de autoritati, in luna august pensiile private obligatorii (Pilonul II) ar urma sa devina operationale, companiile de asigurari avand termen pana la sfarsitul lunii noiembrie sa atraga cat mai multi clienti. Pentru pilonul II vor contribui aproape trei milioane de angajati.Daca nu-si vor exprima optiunea, ei vor fi distribuiti aleatoriu, pe baza unui algoritm care ia in calcul baza de clienti deja atrasa de jucatorii din piata.
In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.
Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, iar celor peste 45 de ani le este interzisa participarea.
O batranete linistita cu 20 de euro
Business-ul care va asigura „o batranete linistita” milioanelor de romani ce vor intra in sistem va avea randamente diferite, in functie de alegerea administratorului si a schemei de economisire.
Un calcul realizat de analistii Allianz arata ca o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani ar putea aduce o pensie de 140 de euro, pe timp de 15 ani. Estimarile vizeaza un randament mediu anual de 7%.
Un alt calcul, realizat de ING, arata ca la o contributie lunara mai mare, de 100 de euro pe luna, timp de 30 de ani, suma disponibila se va ridica la aproape 80.000 de euro.
Cel mai bun sistem de pensii private este considerat cel din Danemarca. In Europa de Est, sistemul s-a dezvoltat inegal. Daca in Estonia a fost un succes (94% dintre contribuabili contribuie la fondurile private, sistemul fiind lansat in 2002), in Croatia si Cehia, nivelul este la doar 25%.