Frederic Vincent,
purtator de cuvant al comisarului pentru Sanatate si Politica
consumatorilor, Tonio Borg, declara ca este foarte posibil ca
etichetarea carnii sa se fi facut gresit.
Acesta a amintit ca
Uniunea Europeana intervine doar in caz de pericol sanitar pentru a
interzice comercializarea unui produs. In alte cazuri, controlul
produselor tine de competenta statelor membre, a adaugat purtatorul
de cuvant, subliniind ca „toate alimentele din UE pot fi
urmarite”. „Aceasta poate dura cateva zile, cateva ore”
insa „se poate ajunge la sursa problemei”, a mai declarat
el, conform Mediafax.
Statele in cauza
recurg totusi la „Sistemul rapid de alerta pentru alimentatia
umana si animala” (Rapid alert system for food and feed, RASFF),
un fel de platforma gestionata de Comisie pentru schimbul de
informatii.
In ceea ce priveste
Romania atat premirul Victor Ponta cat si ministrul Agriculturii,
Daniel Constantin au precizat ca in urma unor verificari de catre
autoritatile din Bucuresti in abatoare si in firme, nu exista niciun
fel de incalcare a regulilor europene, mai arata agentia
de presa.
Pana la o concluzie
finala, statele membre desfasoara momentan o ancheta pe durata careia
vor face schimb de informatii.
Scandalul a izbucnit
in Marea Britanie dupa ce lasagna, produsa de gigantul alimentar
suedez Findus, ce trebuia sa fie de vita, s-a dovedit a contine carne
de cal, mai ieftina ca cea de vita.