In urma cu o luna,
in Republica Ceha au fost descoperite urme de carne de cal in
chiftelele produse pentru Ikea. In perioada imediat urmatoare,
acestea au fost retrase din 24 de tari inclusiv Romania pentru
verificari.
Incepand cu 3
aprilie, acestea se vor regasi si in magazinul Ikea din Baneasa.
„Chiar daca
rezultatele analizelor derulate de catre Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au
infirmat prezenta carnii de cal in chiftelutele din magazinul IKEA
Romania, investigatiile pe plan global au fost continuate. Ca un prim
pas, am analizat productia de chiftelute impreuna cu un specialist
din afara companiei si cu furnizorul din Suedia”, se arata in
comunicatu Ikea.
Ce a rezultat?
Compania a simplificat lantul de aprovizionare prin reducerea
numarului de furnizori de carne, a implementat un sistem suplimentar
de securitate alimentara prin adaugarea unor teste de ADN, care vor
fi efectuate atat asupra carnii crude, cat si asupra produsului
final.
In continuare, Ikea,
in colaborare cu o companie externa de asigurare a calitatii dezvolta
acum noi cerinte pentru aprovizionarea si prelucrarea tuturor
produselor din carne, cu scopul de a putea asigura urmarirea deplina
a acestora. Analizele ADN vor fi puse in aplicare ca o procedura
normala pentru carnea tocata de la toti furnizorii, in toate
unitatile de productie.
„Prin analize
realizate periodic si de catre o terta parte ne vom asigura ca
furnizorii si sub-furnizorii respecta aceste stricte cerinte. In
momentul acesta facem tot posibilul sa gasim o solutie sustenabila cu
privire la chiftelutele care au fost oprite de la vanzare. Verificam
ce posibilitati avem ca sa actionam in conformitate cu cerintele
legale”, precizeaza oficialii companiei.
Citeste si Ikea
recunoaste ca a vandut tarte suspectate a fi contaminate cu materii
fecale