Decizia Comisiei pentru Politica Economica din Camera Deputatilor de a aviza negativ proiectul de lege privind pragul la SIF-uri a declansat noi controverse in piata de capital, ascutind si mai mult lupta dintre cele doua tabere – cei care cer ”libertate pentru investitori” si cei care cred ca economia romaneasca nu a ajuns inca la un nivel care sa-i permita un acces egal pentru toti investitorii.
”Nicaieri in lume nu exista o limitare de detinere a celor care investesc in actiuni”, spune deputatul PNL Horia Uioreanu, unul dintre initatorii legii. ”Instituirea pragului a fost anticonstitutionala, pentru ca a limitat dreptul de proprietate, ceea ce este ilegal”, afirma deputatul.
In replica, presedintele Comisiei pentru Politica Economica din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, a declarat ca societatea romaneasca nu este inca pregatita pentru un asemenea demers, iar presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, afirma ca decizia ar putea influenta evolutia pietei de capital. ”Daca se va considera ca e nevoie sa se ridice limita, ca sa se ridice preturile de tranzactionare, punctul meu de vedere este ca nu va fi nimic altceva decat o manipulare a pietei de capital”.
La randul sau, Tudor Ciurezu, directorul SIF Oltenia, a declarat ca ”autorii initiativei legislative nu tin cont de faptul ca un numar mare de investitori au respectat prevederile legale, iar numarul celor care au acumulat (actiuni – n.r.) nelegal este semnificativ mai mic si nereprezentantiv”.
Adica, cu alte cuvinte, in spatele celor care solicita eliminarea pragului s-ar afla cercuri de interese cu conexiuni serioase in lumea politica.
Senatorul PD-L Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii legii, spune ca este o prostie sa crezi ca initiativa eliminarii pragului la SIF-uri are vreo conotatie politica.
”E o decizie de care business-ul are nevoie. Este absurd si contrar legilor economiei sa impui investitorilor sa cumpere maxim 1% din titlurile unei firme, pe motiv ca ar putea prelua controlul ei. Si, pana la urma, ce ar fi rau in asta?. Capitalul trebuie sa circule, e un fundament al economiei”, a declarat senatorul.
De ce exista un prag de detinere la SIF-uri?
Instituirea limitei de detinere la cele cinci societati de investitii financiare a fost decisa prin Legea pietei de capital 297/2004. Pragul a fost stabilit initial la 0,1% si apoi a crescut, prin modificarea legii, la 1%. De atunci, discutiile privind majorarea si chiar eliminarea pragului au continuat, insa fara sa aiba o finalitate.
Pragul a fost instituit cu scopul de a permite asigurarea unor sanse egale intre investitori.
Guvernantii se temeau atunci ca, daca ar lasa liber accesul la titlurile celor 5 SIF-uri, acestea ar fi putut fi preluate foarte rapid de marii investitori, atat romani cat si straini, iar astfel ”averea” SIF-urilor, constituita din pachete importante de actiuni la o serie de companii, precum BCR (30%) sau BRD (20%), dar si alte sute de pachete de titluri la companii, ar fi ajuns in mainile unui grup restrans de investitori. In plus, se estima ca, avand in vedere ca activele multor societati din portofoliu erau subevaluate, concentrarea capitalului in mainile unor speculanti ar fi putut crea reale probleme in economie.
„Legea 297 (legea pietei de capital – n. red.) nu este o inventie romaneasca. A fost facuta cu consultanta europeana, iar pragul de 1% a fost stabilit special pentru a permite dezvoltarea sanatoasa a pietei de capital. O concentrare a capitalului in mainile unor investitori restransi ar fi daunatoare pietei„, a explicat drectorul general al SIF Banat Crisana (SIF 1), Ioan Cuzman.
Anul trecut, senatorul Ovidiu Marian, membru in Comisia Buget Finante, a decis impreuna cu alti cativa parlamentari sa forteze modificarea pragului. ”O asemenea decizie ar da un suflu nou pietei de capital romanesti mai cu seama acum, in conditiile crizei, cand oferta investitionala este redusa”, declara senatorul.
Ovidiu Marian este sustinut in demersul sau de investitori grupati in jurul Asociatiei Investitorilor in Piata de Capital, care afirma ca mentinerea pragului ar fi fost justificata doar daca statul ar fi detinut participatii la SIF-urilor, insa capitalul social al SIF-urilor este in totalitate privat.
„Marii investitori ocolesc piata de capital din Romania sau isi pastreaza investitiile la un nivel redus si din cauza interventiei nepermise a statului in viata unor societati private, exemplu cel mai elocvent ar fi cel limitei de detinere la SIF-uri”, sustine Asociatia Investitorilor, intr-o scrisoare deschisa.
Pragul va fi ridicat treptat pana in 2012
In prezent, legea privind modificarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a trecut de Senat, care a aprobat-o in noiembrie 2009, si se afla in analiza comisiilor din Camera Deputatilor.
Comisia Juridica a dat un aviz pozitiv, cea pentru Politica Economica a respins-o. Urmeaza, in aceasta luna, analiza Comisiei pentru Buget Finante.
”Avizele sunt consultative. Dupa ce va trece de comisii, legea va merge in plen care va decide daca pragul va fi mentinut sau va creste”, afirma deputatul PNL Horia Uioreanu. ”Cum Camera Deputatilor este for decizional, daca legea va fi aprobata, va merge apoi la promulgare”, a mai spus parlamentarul.
Potrivit deputatului, daca nu va fi acceptata varianta cu 5%, initiatorii vor propune o varianta graduala de a se ajunge la 5% pana in 2012. ”Dincolo de variante, decizia este una politica, iar grupurile parlamentare vor decide”, a spus parlamentarul.
Bineinteles, partidele evita sa se pronunte public pe acest proiect, interesele fiind lesne de inteles. Potrivit analistilor, este de asteptat ca, pana sa ajunga in plen, pragul la SIF-uri sa constituie obiectul unor intense negocieri.
”Avand in vedere impactul deciziei, este de asteptat ca parlamentarii sa se lase cu greu influentati de oamenii de afaceri interesati de afacerile SIF-urilor. Partidele au si ele nevoie de bani ca sa traiasca”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.
Pana sa fie luata o decizie in privinta pragului, discutia privind pragul la SIF-uri a devenit una dintre cele mai bune oportunitati pentru a face speculatii la bursa. De luni de zile, de fiecare data cand legea trecea de o comisie, actiunile SIF-urilor cresteau sau scadeau in functie de avizul dat de parlamentari.
Dorin Ghidiu, investitor in piete de capital, declara, pentru DailyBusiness.ro, ca daca initiativa se va concretiza, „ea va insemna cu siguranta o mini-revolutie pe piata de capital„.
„Eu judec din perspectiva pietei. Deci, din aceasta perspectiva initiativa vine cum nu se poate mai oportun. Pe de alta parte, faptul ca pragul la SIF s-ar putea ridica sau elimina nu inseamna ca SIF-urile ar putea deveni mult mai performante peste noapte”, a spus Ghidiu.