Acestia mizeaza pe un parcurs similar al economiei in 2010, comparativ cu 2009. „Cred ca in 2010 vom avea un PIB egal cu cel din 2009”, spune Adrian Mitroi, secretarul general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, care crede ca in cel mai rau caz ne-am putea confrunta cu o scadere de 1%.
Care sunt domeniile care pot sa asigure crestere economiei locale si din ce surse ar putea fi sustinute investitiile in afaceri?
Domeniile de interes sunt cele care nu s-au confruntat cu o criza de superproductie, cele care nu au fost suficient exploatate local, sau cele pentru care exista deja piete de desfacere si care ar putea fi atacate cu produse mult mai competitive, cred analistii.
In opinia lui Andrei Diaconescu, partener al casei locale de investitii Capital Partners, pietele afectate de dificultati financare fie s-au confruntat cu o criza de supraproductie, fie erau producatoare de bunuri care, nefiind de maxima utilitate, nu au mai fost achizitionate de romani, din cauza scaderii puterii de cumparare.
Pe domeniile confruntate cu o criza de supraproductie este greu ca de crezut ca vom vedea business-uri noi, este de parere Andrei Diaconescu. „Piete precum retail, industria auto, sunt putin atractive”, crede acesta.
„Supraproductia a fost mult prea mare aici, mult peste capacitatea de absorbtie a pietei locale, asa incat daca as fi investitor as astepta sa treaca cel putin 3-4 ani pana cand sa intru pe aceste piete”, este de parere partenerul Capital Partners.
In schimb, acolo unde cererea ar putea reveni, exista suficient spatiu pentru aparitia de noi investitori. Diaconescu crede ca un astel de segment este real estate-ul.
O a treia optiune pentru investitori ar putea fi sectoarele de productie neexploatate inca suficient si care pot gasi desfacere pe piata locala sau pe alte piete traditionale de desfacere, cred analistii.
In zona, Polonia a fost deseori prezentata drept un exemplu de rezistenta la criza, tara reusind performanta de a se mentine pe crestere, in conditiile in care statele din jur au inregistrat scaderi dramatice. Solutia gasita de Polonia a fost exploatarea pietei proprii de desfacere, cea mai mare din regiune.
Romania, a doua piata ca marime, are o economie bazata pe consum, asigurat insa cel mai adesea din resurse externe. S-ar putea urma exemplul Poloniei, prin acapararea pietei proprii de desfacere?
In opinia lui Andrei Diaconescu, domeniul agricol nu ar fi tentant pentru un fond de investitii, fiind inca un segment pentru care nu exista forta de munca foarte calificata si unde procesul de dezvoltare ar fi extrem de greoi si greu de supravegheat.
Adrian Mitroi considera insa ca investitorii strategici, deci cei care sun dispusi sa investeasca pe termen lung, ar putea vedea segmentul agriculturii ca pe unul foarte atractiv. „Ma refer in special la agricultura de mare productivitate, la fermele de amploare, care sa respecte standarde europene”, este de parere Adrian Mitroi.
„Produsele alimentare vor merge cu siguranta, iar firmele ar trebui sa se gandeasca la puterea de cumparare tot mai scazuta a romanilor. O piata de desfacere ar putea fi in acest sens cea a supermarketurilor, care au inceput sa lanseze marci proprii, la pret scazut in raport cu produsele concurente, si care se adreseaza romanilor cu venituri mici”, a explicat Adrian Mitroi.
In plus, atacarea pietelor traditionale de desfacere cu produse mai competitive ar putea fi o alta solutie pentru firmele autohtone. Adrian Mitroi este de parere ca oamenii de afaceri vor trebui sa investeasca in upgrade-uri de produse.
Cu ce bani s-ar putea face investitiile? In opinia lui Adrian Mitroi, bancile vor fi dispuse sa finanteze toate acele investitii care presupun realizarea de valoare adaugata.
„Nu vom mai vedea insa finantari pentru afaceri ce propun dezvoltari rapide, cum s-a intamplat in trecut cu segmentul imobiliar”, crede Adrian Mitroi.
Un efect benefic al crizei va fi acela ca decalajul dintre productivitate si salarii va fi eliminat, in conditiile in care salariile stagneaza sau sunt chiar pe scadere, forta de munca se reduce, iar salariatii ramasi sunt nevoiti sa fie mai eficienti, a subliniat acesta.
„Este pacat insa ca o mare parte din capacitatea fortei de munca active este neutilizata, in conditiile in care multi dintre cei care lucreaza sunt supercalificati pentru postul pe care il ocupa, tocmai din cauza ca avem o economie care nu poate plasa aceste persoane pe pozitia cuvenita”, a mai spus Adrian Mitroi.