Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează împreună la un proiect de Ordin comun, care vizează aplicarea unor măsuri mai extinse pentru recuperarea datoriilor provenite din taxe și impozite neachitate. Noua inițiativă legislativă prevede posibilitatea ca ANAF să pună poprire nu doar pe conturile bancare, ci și pe asigurările de viață și alte produse financiare ale persoanelor fizice și juridice rezidente din România, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Care este limita maximă de retragere de numerar într-o zi. Dacă o depășești, riști să te trezești cu inspectorii ANAF la ușă
foto: ANAF
Proiectul are la bază principiul asistenței reciproce între cele două instituții și este în concordanță cu Directiva 2010/24/UE privind măsurile pentru recuperarea creanțelor. Proiectul prevede ca ASF să furnizeze informații detaliate despre asigurările de viață și alte investiții financiare contractate de rezidenți din România, astfel încât ANAF să poată identifica surse suplimentare pentru recuperarea datoriilor.
Conform propunerii, ASF va fi obligată să raporteze ANAF situația financiară și detalii referitoare la asigurările de viață, valorile acumulate în sold, stadiul actual al acestora și alte elemente relevante, inclusiv retragerile parțiale sau eventualele plăți făcute din aceste polițe. De asemenea, informațiile despre plasamentele financiare de pe piața de capital ale rezidenților vor fi incluse în aceste rapoarte. Această obligație de raportare trebuie finalizată până la data de 31 iulie 2025.
La nivel național, se estimează că aproximativ 2,5 milioane de români sunt vizați de aceste măsuri prin intermediul asigurărilor și altor produse financiare. Concret, în România existau, la finele anului trecut, în jur de 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață, însă nu toate vor fi afectate. ANAF nu poate pune poprire pe polițele care nu au o componentă de acumulare sau investiții, limitând numărul de cazuri vizate de noile măsuri.
„Până în prezent, ANAF colecta prin popriri doar ceea ce exista pe conturile curente de la bănci, atât la persoane fizice, cât și juridice. Acum se extinde această posibilitate la toate produsele financiare, asigurări, fonduri de imvestiții, conturi individuale de investiții etc.”, au declarat surse din mediul fiscal.
După intrarea în vigoare a acestui ordin, ANAF va avea acces la o gamă mult mai largă de instrumente financiare pentru recuperarea datoriilor. Aceasta include:
Te-ar mai putea interesa și: ANAF e cu ochii pe cei care închiriază locuințe. Documentul obligatoriu care trebuie depus de la 1 ianuarie 2025