Piața financiară din România traversează o perioadă de volatilitate accentuată, influențată de contextul politic generat de alegerile prezidențiale. Incertitudinile legate de formarea unei noi guvernări și de direcția economică a țării au dus la fluctuații semnificative pe piața bursieră și în ceea ce privește indicatorii financiari ROBOR și IRCC, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Anunț de ultimă oră pentru clienții Băncii Transilvania. Ce modificări îi vizează pe toți
foto: bănci
După primul tur al alegerilor prezidențiale, IRCC, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare și de consum, a atins un maxim istoric de 5,99%. Deși erau așteptate scăderi ale acestuia în 2024, valorile înregistrate între 21 și 25 noiembrie au contrazis estimările, urcând de la 5,54% la 5,78%. Similar, ROBOR a crescut de la 5,58% la 5,91% în doar câteva zile, ceea ce va pune presiune suplimentară pe ratele lunare ale celor care au credite cu dobândă variabilă.
„Evoluția indicilor IRCC și ROBOR, utilizați pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare și de consum, a fost afectată în urma primului tur al alegerilor. Valoarea IRCC aplicată pentru trimestrul IV a atins maximul istoric, de 5,99%, și, conform estimărilor inițiale, ar fi trebuit să scadă cu începere de anul viitor, ceea ce ar ușurat situația românilor care au credite cu dobândă variabilă.
Însă, în intervalul 21-25 noiembrie, indicele a crescut de la 5,54%, la 5,78%. La rândul său, ROBOR și-a majorat valoarea de la 5,58% cât înregistra pe 21 noiembrie, la 5,91% pe 27 noiembrie, evoluție care îi va afecta în mod direct pe românii care au sau vor să acceseze credite”, a declarat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar MrFinance.ro.
Indicele BET, care include cele mai importante 20 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), a suferit o scădere semnificativă de 4,27% între 25 și 29 noiembrie, anulând câștigurile acumulate în ultimele luni. Această evoluție afectează atât investitorii direcți, cât și pe cei care au economii plasate în fonduri mutuale sau în pensii private. Creșterile ulterioare, precum cea de 1,93% după alegerile parlamentare, nu au reușit să stabilizeze complet piața.
Pentru a face față instabilității, specialiștii de la MrFinance.ro recomandă măsuri de precauție. Persoanele cu credite ar trebui să ia în considerare refinanțările, optând pentru dobânzi fixe pe 3-5 ani, care pot ajunge la valori de aproximativ 5%. În cazul investitorilor, diversificarea portofoliilor și orientarea către active mai puțin riscante sunt strategii esențiale.
„Într-un context volatil, trebuie să fim cât se poate de prudenți. Recomandarea este ca persoanele care au credite cu dobândă variabilă, să-și facă urgent refinanțări. Există în piață oferte de dobândă fixă pe 3 sau 5 ani chiar și de 5%. O astfel de soluție ar putea să îi pună pe cei cu împrumuturi la adăpost în cazul creșterilor dobânzilor.
În cazul investitorilor, diversificarea portofoliilor de investiții pe mai multe clase de active și piețe, precum și plasamentele în active mai puțin riscante reprezintă cele mai eficiente măsuri de protecție”, a precizat consultantul www.mrfinance.ro.
„Rezultate alegerilor din România au dus la creșterea dobânzilor și la scăderi pe Bursa de Valori București. Dacă reușim să avem stabilitate politică, piața financiară își va reveni la normal. Pe de altă parte, în contextul unei instabilități majore la guvernare, impredictibilitatea financiară se va menține sau se va agrava. De aceea, recomandarea pentru perioada următoare este să fim cât se poate de prudenți”, a concluzionat Ion Soltinschi.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu spune că nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice cu două bănci din top 3 cu capital românesc