- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Schimbări uriașe pentru toți românii care au datorii: executări silite doar după ce sunt oferite amânări de plăți, refinanțări sau rescadențări. ANPC, cu ochii în patru pe recuperatori

22 Nov, 12:09 • Fundeanu Madalina
Firmele de recuperare vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii. Mai mult, pentru prima dată ei vor trebui să fie autorizați de ANPC.
Schimbări uriașe pentru toți românii care au datorii: executări silite doar după ce sunt oferite amânări de plăți, refinanțări sau rescadențări. ANPC, cu ochii în patru pe recuperatori

Administratorii de credite cumpărate de la bănci sau alte entități (firme de recuperare), vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii. Mai mult, pentru prima dată ei vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în cazul în care sunt entități înregistrate în România, conform informațiilor transmise de economica.net.

ANPC va avea noi atribuții de verificare

În cazul firmelor înregistrate în alte țări din Uniunea Europeană, ANPC va avea atribuții de verificare privind existența unei autorizații emise în țara de origine.

Vești importante pentru românii restanțieri care au ajuns sau urmează să ajungă pe mâna recuperatorilor de credite. Pare că apun vremurile în care firmele specializate hărțuiau debitorii și îi executau silit oricând și în orice condiții, după ce le cumpărau datoriile către bănci la cotații de maximum 10% din valoarea creanței.

Administratorii de credite cumpărate de la bănci și alte entități, așa cum sunt denumiți din punct de vedere tehnic, vor trebui să fi autorizați de ANPC, dacă sunt entități înregistrate în România, sau de organizațiile cu atribuții specifice din țara de origine, în cazul în care sunt firme de recuperare înregistrate în alte țări UE. În cazul celei de-a doua categorii, ANPC va avea posibilitatea și chiar atribuția să verifice în țara de origine situația respectivului administrator. În țara noastră activează mai multe firme de recuperare înregistrate în afara țării, printre cele mai mari de pe piață fiind societăți din Polonia.

În acest sens, arată un proiect de Ordonanță de Urgență postat de Ministerul Economiei, ANPC va înființa un departament dedicat și va putea angaja până la 200 de oameni care să se ocupe cu autorizarea și verificarea administratorilor de credite. OUG va intra în vigoare de la 30 decembrie 2023, dacă va fi adoptat de Guvern, lucru care cel mai probabil se va întâmpla.

Inițiativa legislativă a fost practic impusă de la nivel european, fiind parte din transpunerea unei Directive în legislația locală.

Citește și: Mai bine de jumătate dintre români și-ar schimba locul de muncă anul viitor – sondaj eJobs

ANPC
ANPC

„Propunerea creează un set comun de norme pe care administratorii de credite trebuie să îl respecte pentru a acționa în Uniunea Europeană. Propunerea stabilește standarde comune pentru a asigura comportamentul adecvat al acestora și supravegherea adecvată a acestora în întreaga Uniune, permițând totodată o mai mare concurență între administratorii de credite ca urmare a procesului de armonizare a accesului pe piață în toate statele membre.

Acest lucru va reduce costurile de intrare pentru potențialii cumpărători de credite, prin mărirea accesibilității administrării creditelor și prin reducerea costurilor acesteia. Existența unui număr mai mare de cumpărători pe piață facilitează apariția unor piețe mai competitive”, arată, printre altele, Nota de Fundamentare a proiectului de OUG.

Conform datelor BNR, la nivelul lunii septembrie, rata creditelor neperformante se apropia de 2,7% în sistemul bancar. Numărul debitorilor cu restanțe depășea 234.000 în cazul băncilor și aproximativ 30.000 în cazul IFN.

Dacă în prezent firmele de recuperare pot trece destul de ușor la exeutarea silită a debitorului și pot apela la metode care uneori sunt vecine cu hărțuirea, după intrarea în vigoare a noii legislații lucrurile se vor schimba.

Ordonanța de Urgență conține și prevederi referitoare la condițiile pe care cumpărătorii de credite și administratorii de credite trebuie sa le respecte în interacțiunile lor cu debitorii:

– să acționeze cu bună-credință, în mod echitabil și cu profesionalism;

– să le ofere debitorilor informații care să nu fie înșelătoare, neclare sau false;

– să respecte și să protejeze informațiile personale și dreptul la viață privată al debitorilor;

– să nu hărțuiască, constrângă sau influențeze în mod nejustificat debitorii;

– să furnizeze debitorului informații după transferul drepturilor unui creditor și înainte de prima colectare a datoriilor, sau ori de câte ori debitorul cere acest lucru, cu privire la cesiune, administratorul de credite, furnizorul de servicii de administrare a creditelor, sumele datorate, numele, adresa și datele de contact ale autorităților competente.

Principalele impuneri care vizează administratorii de credite, a căror nerespectare poate aduce amenzi între 10.000 și 80.000 de lei sunt următoarele:

Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită.

Astfel de măsuri de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în următoarele:

a) refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

b) modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include: (i) prelungirea duratei contractului de credit; (ii) modificarea tipului de contract de credit; (iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă; (iv) schimbarea ratei dobânzii; (V) oferirea unei perioade fără plăți ; (vi) plăți parțiale; (vii) conversii monetare; (viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor, după cum scrie sursa citată.

Vezi și: Noua Lege a pensiilor creşte riscurile fiscale. „Va submina credibilitatea fiscală. Pentru 2025, impactul este şi mai mare”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci