Tigarile ar urma sa se scumpeasca dintr-o cauza „nobila”, in opinia sustinatorilor initiativei. Un grup de senatori a propus o lege prin care sustine reducerea TVA la alimentele de baza (paine, carne, lapte, oua) de la 19% la 5%, masura menita a determina o scadere a preturilor si o reducere a evaziunii fiscale in domeniu.
Pentru ca bugetul sa nu aiba de suferit de pe urma reducerii TVA, senatorii Doina Silistru, Liliana Tomoiaga, Ilie Sirbu, Petre Daea si Ster Sever au propus ca statul sa creasca accizele la tigari intr-un procent in care sumele pierdute de stat din impozitarea afacerilor producatorilor de alimente sa fie recuperate de la cei de tigari.
Legea a trecut de Senat, care a aprobat-o, iar acum se afla in Camera Deputatilor, al carei vot final, spun initiatorii, ar putea fi dat in luna martie sau cel tarziu aprilie.
Producatorii de tigari spun ca se intentioneaza cresterea accizei in acest an la 65 euro pe mia de tigarete fata de 50 euro cat prevede Codul Fiscal pentru luna iulie (acciza curenta fiind 41,5 euro pe mie).
„In aceasta ipoteza, preturile vor creste cu 35%-40%, iar contrabanda ar atinge intr-o perioada de numai cateva saptamani nivelul de 30% din totalul consumului ceea ce echivaleaza cu peste 700 milioane euro pierderi la buget. Cu alte cuvinte, un volum de peste 600 milioane pachete de tigarete se va comercializa in paralel cu piata legala, fara insa a contribui la veniturile bugetare (accize plus TVA), afectand grav si producatorii locali legitimi”, au declarat, intr-un comunicat, Gilda Lazar, Head of Corporate Affairs & CommunicationsJTI Romania si Adrian Popa , director Legal & Corporate Affairs British American Tobacco.
Initiatorii legii spun insa ca majorarea accizelor la tigari este inerenta si ca decizia lor nu reprezinta o incalcare a Tratatului European, asa cum reclama marile companii.
Senatorul Petru Daea, fostul ministru al Agriculturii, spune ca legea pe care a initiat-o alaturi de colegii sai are drept scop principal reducerea pretului la alimente.
„Nu ma intereseaza viciile. Peste tot, in toata lumea, consumul de tutun este taxat la sange. In celelalte tari europene, preturile la tigari sunt mai mari ca la noi. Avand in vedere ca in Romania consumul de tutun este destul de mare, o crestere a preturilor va fi chiar benefica, urmand sa mai reduca din consum”, a declarat, pentru DailyBusiness, Daea.
O opinie similara are si senatorul Ilie Sarbu care spune ca, dincolo de partea financiara, proiectul de lege va aduce o limitare drastica a evaziunii fiscale din domeniul alimentatiei.
„Legea pe care o propunem noi si care a trecut de Senat vizeaza reducerea TVA la alimente. Restul sunt consecinte. Reducerea taxei la alimentele de baza va stimula agricultura si va avea un efect puternic la nivel social. Conteaza, bineinteles si situatia din industria tutunului, dar cred ca acolo mai e loc de negocieri, pentru ca preturile la noi sunt oricum cu mult sub cele din UE”, a declarat, pentru DailyBusiness, Ilie Sarbu.
Initiatorii legii spun ca in Camera Deputatilor, proiectul ar putea sa cuprinda o serie de modificari, iar la discutii vor fi invitati inclusiv reprezentantii industriei tutunului. Cu sau fara modificari, senatorii cred ca legea va trece de Parlament, iar reducerea TVA la alimentele de baza va fi aprobata in intervalul anticipat.
Se va reface „podul de tigari” peste Prut
Producatorii de tigari cred ca, daca va fi aprobata si de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz, majorarea accizei la tutun va determina o crestere imediata a preturilor si o majorare la cote importante a evaziunii din domeniu.
„Retelele de crima organizata vor profita din plin de oportunitatea creata, realizand sume imense care vor fi directionate in alte activitati criminale, cu mult mai periculoase (droguri, terorism). Pentru motivele de mai sus, consideram ca prevederea referitoare la cresterea accizelor pentru tigarete si produse din tutun se impune a fi eliminata din propunerea legislativa”, considera producatorii.
Vanzarile de tigari vor scadea in acest an
Indiferend daca va fi aprobata sau nu propunerea senatorilor privind majorarea taxelor pe tutun, accizele ar urma sa urce in acest an, la 1 iulie, de la 40,5 euro la 50 euro pe 1.000 de tigarete.
Masura este inclusa in Tratatul de aderare la UE care prevede majorarea accizei, treptat, pana in 2010, la nivelul minim de 64 euro pe mia de tigarete, impus de Uniunea Europeana. Decizia ar urma sa duca la cresteri de preturi etapizate, de pana la 30-50 de bani pe pachet.
Vanzarile de tigari din Romania vor scadea de la 35 miliarde pana la 34,5 miliarde tigarete, din cauza scumpirii acestora, insa piata va creste valoric cu 15-20% in acest an, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness, Gilda Lazar, director Corporate Affairs JTI Romania.
Piata era estimata in 2007 la 35 miliarde de tigarete, inclusiv contrabanda, care detinea o „cota” de 13%. Ca valoare, totalul pietei s-a cifrat anul trecut la 2,5 miliarde euro, iar o crestere de pana la 20% va duce piata catre 3 miliarde de euro. Anul trecut, o buna parte din valoarea pietei, circa 1,4 miliarde euro, au reprezentat accizele totale platite de companiile din domeniu, inclusiv taxa de viciu.
Principalii jucatori de pe piata tigarilor din Romania sunt British American Tobaco (BAT), cu o cifra de afaceri de 561 mil. euro in 2006, in crestere cu 30%, Philip Morris, cu 489,8 mil. euro si Japan Tobacco International (JTI), cu afaceri de 269,7 mil. euro in 2006. JTI Romania a fuzionat in 2007 cu producatorul Gallaher, care a inregistrat afaceri de 53,35 mil. euro in 2006, in timp ce alt concurent, Galaxy, a consemnat o cifra de afaceri de 6,98 mil. euro.
Fara fumat in locurile publice de la 1 iulie
De la 1 iulie, fumatul va fi interzis in locurile publice, conform unui proiect de ordonanta care modifica Legea 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si care este publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).
Pentru baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatii similare, exista o prevedere tranzitorie, respectiv o amanare de doi ani a aplicarii interdictiei.