- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Se aduna nori negri: Pragul maxim al crizei va fi atins in toamna

29 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Pregatiti-va pentru ce este mai rau, avertizeaza expertii in economie. Romania va trece cu bine vara, insa in toamna, recesiunea va atinge punctul maxim, blocajul financiar, falimentele si disponibilizarile urmand sa fie la ordinea zilei.
Se aduna nori negri: Pragul maxim al crizei va fi atins in toamna

In timp ce economia globala incepe sa dea primele semne de revenire, Romania se afunda in criza. Expertii Fondului Monetar International (FMI) si ai CitiBank au estimat, vineri, ca in tarile din estul Europei, printre care si Romania, situatia economica se va agrava in perioada urmatoare, pe fondul scaderii productiei si consumului.

„In Europa de Est, exista deficite de cont foarte ridicate. In contextul contractiei masive a exporturilor acestor tari si a unui consum intern blocat de lipsa finantarii, ma astept ca in aceste tari, inclusiv in Romania, problemele sa se accentueze in urmatoarele luni”, a explicat Michael Saunders, analistul Citi Bank.

La randul lor, expertii romani si oameni de afaceri anticipeaza o toamna extrem de dificila.

„Blocajul financiar din prezent este doar semnalul de alarma ca motorul economic da rateu dupa rateu. Fara ca Guvernul sa ia masuri pentru a sustine companiile care platesc taxe, ne vom trezi in toamna cum bugetul de stat gol, iar economia inghetata”, a declarat Octavian Radu, presedinte RTC.

Anterior, omul de afaceri Ion Tiriac, a lansat, intr-un interviu televizat, un avertisment similar.

„Bancile vor cere banii de la Georgica, Costel, cei care au o mica afacere. Atunci toti Georgicii vor ramane faliti, dar nici bancile nu o vor duce mai bine”, a declarat Tiriac, precizand ca se asteapta ca „recesiunea sa dureze cativa ani„.

Criza va lovi cel mai puternic, ca si pana acum, IMM-urile, care nu au puterea de a rezista blocajului financiar si scaderii masive a cererii, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit unui sondaj efectuat de CNIPMMR pe un esantion reprezentativ de 1.099 de IMM-uri la nivel national, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, un sfert dintre IMM-uri considera ca apogeul crizei economice se va resimti in trimestrul al treilea al anului, in timp ce una din 5 firme crede ca situatia se va inrautati in ultimele 3 luni ale anului.

Principala cauza a declinului IMM-urilor o reprezinta scaderea cererii interne, semnalata de 62% dintre firmele chestionate, urmata de fiscalitatea excesiva – 41%, birocratie – 36%, intarzieri la plata facturilor – 36%, costuri ridicate ale creditelor – 33%.

Somaj, blocaj financiar si falimente

Daca acum sunt „la moda” insolventele, in toamna vom asista si la posibilele falimente ale unor mari companii, spun specialistii. „Ce a fost pana acum, a fost asa, un fel de joaca de copii”, a avertizat analistul economic Cristian Sima.

„Din pacate, blocajele din economie s-au accentuat, iar cum bancile nu mai dau credite, insolventele se vor transforma in falimente, cu consecintele de rigoare. Prin efectul de domino, vor fi lovite si firmele „, a explicat Sima.
[quote=Ion Tiriac, om de afaceri]In sase luni va veni adevarata criza[/quote]
„Situatia merge spre rau si nu-si va reveni nici in trimestrul urmator, nici la toamna”, estimeaza analistul Liviu Voinea, care scoate in evidenta faptul ca adevaratele dimensiuni ale crizei nu sunt vizibile, pentru ca mare parte din economia romaneasca lucreaza „la negru”.

Analistii estimeaza ca atunci cand statul va ajunge sa resimta cu adevarat criza, masurile de restructurare vor fi inerente. De altfel, Andreea Vass, consilierul premierului Boc, estima recent ca daca economia isi va mentine ritmul de scadere, ce ar putea ajunge, in cel mai rau caz, pana la 9%, atunci statul va trebui sa umble la aparatul bugetar.

„Salariile si pensiile vor fi platite fara doar si poate. In schimb, in administratia publica avem 3 optiuni: ori vom creste taxele, ori diminuam numarul de angajati in aparatul public ori diminuam salariile”, a explicat Vass.

Reforma „a la privat”

Oamenii de afaceri considera ca statul, in aceasta situatie, ar trebui sa adopte modelul de reforma practicat in sistemul privat.

Marius Cristescu, presedintele Bega Group, a declarat ca Executivul ar trebui sa renunte la ideea protectiei sociale cu orice pret si sa taie in carne vie pentru a bloca scaderea economica a Romaniei.

[quote= Marius Cristescu, presedintele Bega Group]In mediul privat, companiile au operat disponibilizari, au taiat bugete, si-au restructurat activitatea. Statul ar trebui sa procedeze la fel[/quote]

Pe de alta parte, oamenii de afaceri considera ca in contextul valului de insolvente, Guvernul ar trebui sa modifice, in procedura de urgenta, legea falimentelor, pentru a o adapta la noua realitate.

„Falimentul trebuie sa se deruleze mai repede, in maxim 1 sau 2 ani. Si, in plus, ar trebui regandite mecanismele recuperarii, in conditiile in care, in prezent, procesele se soldeaza cu recuperarea a doar 10% din sumele datorate”, a explicat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Analistii spun ca din doua posibile strategii anti-criza, strangerea curelei (varianta preferata de FMI), si stimularea consumului (care ar relansa productia), Guvernul a ales sa mearga pe mana FMI.

O varianta gresita, in opinia celui mai bogat roman, omul de afaceri Dinu Patriciu. Intr-un editorial publicat, vineri, in ziarul sau, Adevarul, Patriciu a declarat ca statul ar trebui sa adopte o politica care sa stimuleze consumul, productia.

El a prezentat si o lista cu 10 masuri pe care Guvernul ar trebui sa le urmeze. Printre altele, sa scada cota unica de impozitare la 10%, sa reduca TVA de la 19% la 15%, sa acorde credit fiscal pentru investitii, reduceri pentru plata la termen sau anticipata a impozitelor, sa asigure un tratament egal in fata organului fiscal, sa relaxeze normele de functionare a pietei financiar-bancare si sa continue stabilizarea cursului leului. In plus, sa reduca la maxim comenzile publice, pentru a reduce clientelismul politic.

„Mi-as dori un stat puternic si eficient, deci minimal”, a concluzionat Dinu Patriciu.

Cand iese Romania din criza?

Guvernul, FMI, Banca Mondiala si alte institutii externe se asteapta ca Romania sa revina pe crestere economica abia in 2011. Anul viitor ar fi unul de stagnare, in care statul si sectorul privat va trebui sa isi revizuiasca strategiile de viitor.

John Lipsky, directorul general adjunct al FMI, a estimat, conform Reuters, ca primele semne de revenire ale tarilor emergente se vor resimti abia in primul trimestru din 2010, in timp ce Michael Saunders, analistul Citi Bank, a estimat ca o insanatosire a economiilor din Europa de Est va fi posibila abia in primavara anului viitor.

Cert este ca, potrivit analistului economic Cristian Dinulescu, „iesirea din criza se va produce cu un delay (intarziere – n.r.) de 3 pana la 6 luni fata de ce se intampla in Occident”.

„Criza a aparut la noi dupa acest interval. La unguri, a venit mai repede, pentru ca ei erau mai dependenti decat noi de exporturile in Uniunea Europeana UE si aveau o economie mult mai sensibila”, a explicat Dinulescu.

Consultantul economic Bogdan Baltazar a declarat recent ca spre deosebire de alte tari, Romania a avut norocul ca nu are o economie prea dezvoltata, iar din acest motiv, si efectele crizei au fost, cel putin in prima faza, mult atenuate, fapt ce a permis statului si sectorului privat sa isi salveze afacerile.

Potrivit analistului Liviu Voinea, „economia Romaniei isi va reveni cu un trimestru mai tarziu, dupa ce vor iesi din criza tari precum Germania, Italia, Franta, principalii nostri parteneri de afaceri”.

La randul lor, statele din Zona Euro ar putea sa revina pe linia de plutire abia la jumatatea anului 2010, crede Dominique Strauss-Kahn, seful FMI.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci