Adrian Vasilescu, consilier pe comunicare al lui Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in noua forma a programului ar urma sa se puna accentul pe incurajarea achizitiei de locuinte ANL.
„Initial s-a dorit ca prin program sa se incurajeze achizita de locuinte noi. Acum am inteles ca se pune accentul pe locuinte ANL, o nisa special in cadrul locuintelor noi”, a declarat consilierul BNR. „In prezent, guvernantii incearca sa gaseasca o formula pentru program asa incat sa il poata lua in calcul la stabilirea planului de buget pentru acest an”, a mai spus Adrian Vasilescu.
Daca se vrea incurajarea constructiilor ANL, atunci inseamna ca banii din program sunt destinati tot statului, considera Liviu Voinea, director general al Grupului de Economie Aplicata. Chiar si asa, economia este incurajata, luand in calcul forta de munca implicata in program, spune analistul. Punand in joc locuintele ANL statul are garantia ca poate influenta de unul singur piata constructiilor, chiar daca segmentul privat ar ramane inert la aceasta initiativa.
Ideea introducerii locuintelor ANL in program a fost deja vehiculata de autoritati, fara a se sti insa daca aceasta intentie va capata o forma concreta in varianta finala a programului.
Daca ideea se va pune in practica, asa cum se vehiculeaza, si locuintele ANL vor atrage o mare parte din fondurile alocate pentru Prima Casa, se pune problema in cel fel piata constructiilor private, grav afectata de criza, ar mai putea la randul ei primi un sprijin prin intermediul programului.
Cum ar trebui sa arate noul program Prima Casa, in viziunea analistilor
In lipsa unor informatii suplimentare despre ce ar putea contine forma finala a programului, analistii financiari au incercat sa schiteze pentru DailyBusiness.ro cateva solutii la care pot apela guvernantii pentru a isi atinge tinta cu noua forma a Primei Case.
Pentru ca acest efect de multiplicare al economiei sa se obtina, trebuie incurajate constructiile ce sunt inca in derulare sau cele care inca nu au fost demarate, asa incat sectorul sa se dezvolte si sa apara noi locuri de munca, a comentat pentru DailyBusiness.ro Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.
Exista totodata anumite artificii la care ar putea apela guvernantii pentru a incuraja prin program achizitia de locuinte noi. „De exemplu, s-ar putea fixa un plafon de garantii, destinat locuintelor noi”, a declarat Dragos Cabat, memebru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.
Dezvoltatorii ar putea la randul lor sa incerce sa atraga clienti prin Prima Casa, oferind discounturi sau alte tipuri de facilitati la achizitie. „Daca se vrea ca locuintele ANL sa fie promovate prin program, atunci statul ar putea oferi reduceri cu care sa atraga clientii, de exemplu”, sugereaza Cabat.
El a atras insa atentia ca este foarte greu sa conditionezi cererea, directionand-o spre locuinte noi, „mai ales ca, in prezent, casele vechi sunt totusi mai ieftine decat cele noi”.
„Vedem, de exemplu, ce s-a intamplat in programul Rabla, la nemti. Si nemtii voiau sa obtina un efect de multiplicare prin program, care sa ajute industria germana de masini, dar cele mai cautate autoturisme au fost Dacia”, a spus Cabat.
Discutii lungi, rezultate neclare
In prezent, guvernantii refac programul pentru a il adapta tintei propuse in 2009, stimularea vanzarii de locuinte noi, dupa ce, pana acum, programul a fost utilizat in special pentru achizitionarea de locuinte vechi. Nimeni nu are acum date despre cum va arata forma sa finala. Au avut loc discutiile informative intre reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si finante. Bancile si constructorii inca asteapta sa fie chemati la discutii.
Potrivit presedintelui FNGCIMM, la intalnirea cu finantele nu s-a stabilit nimic concret, ci doar au fost inaintate propuneri. Acesta a adaugat ca mai multe date despre program vor exista dupa ce vor fi consultati de catre guvernanti si reprezentanti ai constructorilor, iar un proiect bine definit s-ar putea vedea in cateva zile.
Guvernantii au declarat recent ca se pregatesc si discutiile cu bancherii. Potrivit lui Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, intalnirile nu au avut inca loc.
La lansarea sa, in 2009, programul Prima Casa, prin care statul ofera garantii de pana la 60.000 de euro pentru creditele imobiliare, s-a dorit un instrument care sa revigoreze piata creditelor, dar si sa aiba un efect de multiplicare in economie.
Astfel, daca prin intermediul programului ar fi crescut cererea pentru case in constructie, atunci problemele dezvoltatorilor s-ar fi diminuat, exitand chiar perspectiva ca piata constructiilor noi sa creasca.
Valoarea totala a programului este de 1 miliard de euro, iar in 2009 au fost oferite garantii de 480 de milioane de euro.
In ciuda intentiilor guvernantilor, cele mai multe din solicitarile guvernantilor au fost in 2009 pentru locuinte vechi.