„Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii in continuare de garantii in valoare de 1,5 miliarde euro. Totodata, alti aproximativ 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul programului”, a declarat seful Executivului, citat de Mediafax.
El a asigurat din nou ca, prin continuarea programului, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei prin acest program raman neschimbate.
Guvernul a transmis ulterior un comunicat in care arata ca, potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.
De asemenea, o banca neinscrisa initial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre Fondul National de Garantare a Creditelor IMM si Ministerul Finantelor a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.
„Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care Fondul de Garantare isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata perioada constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni”, se arata in comunicat.
Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.
De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.
Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.
Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie ca a patra etapa a programului Prima Casa va incepe dupa Sarbatorile de Paste.
Programul guvernamental „Prima Casa” a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.
Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.