Datele statistice arata ca pentru romani, cel mai atractiv sector de investitii il reprezinta comertul cu ridicata si amanuntul.
In acest domeniu, ce include in statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si repararea autovehiculelor si motocicletelor (service-uri), s-au deschis in primele trei luni 10.292 de firme, in crestere cu 6% fata de anul trecut (9.737).
Potrivit analistilor, cresterea numarului firmelor nou deschise in aceste sectoare vine sa confirme faptul ca economia incepe, incet, sa se dezghete.
[img=1403][/img]
„Datele arata ca asistam la o relansare, inca timida, a consumului, principalul motor economic”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Puse in corelatie cu datele care arata o scadere a numarului firmelor inchise, dateleONRC vin sa sustina ideea ca economia a trecut de momentul de maxim al crizei. „Ne aflam undeva la fundul gropii si acum incepem sa speram la o revenire”, afirma acesta.
Datele ONRC nu prezinta, in detaliu, ce afaceri sunt cele mai cautate. Analistii au insa cateva raspunsuri. „In comert, vorbim in primul rand de sectorul food, de la fast-food la unitatile alimentare de cartier”, spune consultantul economic Cristian Dinulescu.
„Apoi avem sectorul serviciilor catre populatie de la service-urile auto, la spalatorii sau atelierele de reparatii de orice fel. In fine, pe segmentul non-food, se remarca o serie intreaga de business-uri nou deschise in sectorul de imbracaminte-incaltaminte, multe afaceri online si business-uri suport, in special pe segmentul serviciilor „, a mai spus consultantul.
Potrivit datelor ONRC, dupa comert, cele mai multe firme au fost deschise in sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice. In acest domeniu au fost infiintate 3162 de firme si PFA-uri, in intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2011, in scadere cu 5% fata de primele 3 luni din anul trecut (3.343 firme).
Agricultura, crestere spectaculoasa
Datele ONRC arata o crestere spectaculoasa, de 64%, a numarului firmelor nou deschise in agricultura, silvicultura si pescuit. In primele trei luni din acest an au fost infiintate 2.817 firme fata de 1.715 societati in perioada ianuarie-martie 2010. Motivul?
„Odata cu explozia preturilor alimentelor, astfel de business-uri sunt tot mai cautate. Castigurile la cartofi, de exemplu, s-au dublat, practic, fata de anul trecut, in conditiile in care pretul acestora a crescut cu aproape 30% numai de la inceputul anului”, afirma consultantul.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, de la inceputul anului, in ultimele 7 luni, cartofii s-a scumpit in medie cu 75%. In doar o luna, din februarie in martie, pretul kilogramului de cartofi a crescut cu 6,5%.
[img=1400][/img]
Legumele si conserve de legume s-au scumpit, in primul trimestru, cu peste 19%, fructele proaspete cu 12,5%, iar zaharul cu aproape 12%.
Consultantul agricol Marian Sandulescu a declarat ca, pe langa avansul preturilor alimentelor, la cresterea numarului nou infiintate in acest domeniu a contribuit si scaderea preturilor terenurilor agricole.
„Avem tot mai multe sere, unitati de productie de legume si fructe proaspete, dar si de conserve. Cresterea ofertei s-a dezvoltat si ca urmare a reaparitiei traditionalelor aprozare, unde preturile concureaza cu cele din piata sau supermarketuri „, a mai spus acesta.
In clasamentul celor mai cautate domenii de investitori, comertul si agricultura sunt urmate de sectorul constructiilor. Potrivit statisticii ONRC, in primele 3 luni din 2011 s-au deschis 2.757 de firme cu acest domeniu de activitate, in crestere cu 23% fata de perioada similara din 2010.
[img=1402][/img]
Un alt sector care a atras un numar semnificativ de noi inmatriculari de societati si PFA-uri este cel de prelucrare. In intervalul ianuarie-martie s-au deschis 2.477 societati in acest domeniu, cu 50% mai mult decat anul trecut.
Si transporturile continua sa atraga investitori, la un nivel mult mai mare fata de 2010. Astfel, in intervalul ianuarie-martie s-au deschis 2.078 firme, cu 55% mai multe fata de anul trecut.
Alte sectoare care au atras investitorii sunt informatiile si comunicatiile, Horeca, alte activitati de servicii, inclusiv suport, cu peste 1.000 de firme nou deschise pe fiecare segment.
Cei mai activi investitori sunt bucurestenii
Datele statistice de la ONRC arata, pe de alta parte, ca cele mai multe business-uri noi au fost deschise, in primul trimestru, in municipiul Bucuresti (4942), dintre care 3720 de SRL-uri si 1055 de PFA-uri.
[img=1404][/img]
Numarul agentilor economici a scazut, insa, fata de anul trecut, cu 128 de firme si PFA-uri.
Dupa bucuresteni, cei mai activi investitori au fost clujenii (1.356), iesenii (1.352) si timisenii (1229).
Cele mai putine firme au fost deschise in Giurgiu (292), Calarasi (347), Caras-Severin (348) , Vaslui (358) si Tulcea (363).