Ce se întâmplă când plătești cu cardul. Efectul cel mmai important este eliminarea obligației comercianților de a emite bon fiscal pentru plățile efectuate cu carduri bancare. Astfel, cmercianții nu vor mai fi obligați să elibereze bon fiscal din oficiu pentru tranzacțiile efectuate prin carduri de credit sau debit, fapt care va reduce costurile asociate utilizării aparatelor fiscale și va stimula inovația în sectorul comercial. Practic, schimbarea este destinată să elimine birocrația, să reducă costurile de operare pentru afaceri și să încurajeze utilizarea metodelor de plată electronice, scrie BZI.
„Acest amendament se aliniază eforturilor de modernizare şi digitalizare a economiei, sprijinind atât comercianţii, cât şi consumatorii prin simplificarea proceselor asociate tranzacţiilor electronice”, se arată în noul proiect de lege.
Astfel, pentru comericanţi se reduc cheltuielile asociate cu întreținerea aparatelor fiscale și consumabilele necesare pentru emiterea bonurilor, iar consumatorii vor putea solicita bonuri sau facturi doar atunci când consideră necesar, fără ca acest lucru să fie un pas standard în procesul de cumpărare.
Pe de altă parte, este important ca românii să fie conștienți de taxa de 0,15 lei aplicată pungilor de plastic utilizate pentru cumpărături. Pungile biodegradabile sunt exceptate de la eco-taxă, dar pot avea alte costuri asociate. În plus, de la 1 ianuarie 2025 se vor schimba ambalajele alimentare. Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege. Aceasta prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA). BPA va fi interzis în ambalajele care intră în contact cu alimentele. Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje, conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic, asigurând o mai mare siguranță pentru consumatori.