Banca va frana activitatea de creditare a statului in 2010, dupa ce a finantat masiv sectorul public anul trecut. Rasvan Radu spune ca UniCredit a atins aproape nivelul „maxim de expunere” pe titluri de stat, dar si ca nevoia de finantare a bugetului a scazut.
„In 2009 am folosit titlurile de stat ca debuseu, pentru perioada cand creditarea nu mergea foarte bine. Suntem aproape de atingerea nivelului maxim pe titluri de stat, si nu am vrea sa continuam sa investim foarte mult in titluri, pentru ca avem limite de expunere”, a spus Rasvan Radu.
Rasvan Radu este membru Key People
El a mentionat totodata ca activitatea de trading a bancii este de asteptat sa scada in 2010 in raport cu 2009, dupa ce veniturile de pe acest segment inregistrasera o crestere cu 20% anul trecut.
Pentru 2010, banca si-a propus sa finanteze „business-urile, fie ca e vorba de afaceri private sau de stat”.
Radu a mentionat ca UniCredit a scazut mult dobanzile in ultimul timp si este dispusa sa crediteze orice afacere viabila. „Scaderile de dobanzi vor continua”, a spus Radu, care a mentionat ca banca va incerca totodata sa accelereze creditarea pentru persoanele fizice.
Din iunie 2010, bancile vor fi obligate sa limiteze comisioanele de rambursare anticipata la 0,5% din suma rambursata pentru creditele cu maturitatea sub un an si la 1% pentru creditele acordate pe o perioada mai indelungata.
Seful UniCredit Tiriac este de parere ca masura va determina bancile sa creasca usor dobanzile la credite. „Noua lege va incuraja debitorii sa isi refinanteze creditele. Or bancile au de platit dobanzi pentru acele resurse pe baza carora au acordat credite si pe care s-ar putea vedea in situatia de nu le mai plasa imediat. Pentru a acoperi acest risc, institutiile vor recurge cel mai probabil la majorarea usoara a dobanzilor”, a spus Radu.
In 2009, creditele la sold ale bancii au scazut cu 2%, pana la 12,1 miliarde lei.
Scadere usoara a retelei in 2009
Radu a declarat ca banca a renuntat la unele sucursale in 2009, aceasta fiind o parte din procesul de optimizare a costurilor. „Daca aveam doua sucursale alaturate, iar activitatea lor putea fi preluata de una singura, atunci am renuntat la o unitate”, a spus Rasvan Radu. In prezent, UniCredit are 241 de unitati. Seful Unicredit a spus ca banca ar putea insa relua extinderea in 2010.
Banca a obtinut anul trecut un profit dupa standardele IFRS de 329 milioane de lei, in scadere cu 8% fata de 2008.
In schimb, conform standardelor romanesti banca a inregistrat in 2009 o crestere a profitului cu 10% in raport cu 2008, pana la 236 milioane de lei.
Radu a spus ca nu cunoaste inca destinatia profitului obtinut in 2009, respectiv daca acesta va merge catre dividende sau catre capitalizarea bancii, spunand ca decizia va fi luata in cadrul consiliului de administratie. „De regula, consolidam banca prin capitalizarea profitului”, a spus Radu.
La randul sau, si ING si-a propus sa creasca nivelul creditelor acordate cu circa 10-15%, desi preconizeaza ca veniturile romanilor vor scadea anul acesta.
„Fata de portofoliul de credite pe care il avem acum, de 2 miliarde euro, ar inseamna sa mai crestem cu 200 milioane de euro. Anul trecut, numai prin creditul Casa Noua am vandut de 50 milioane de euro. Am dat catre Hidroelectrica 60 milioane de euro, la Petrom 50 milioane euro, deci nu este o problema sa crestem creditele la sold. Marii funizori de energie vor avea nevoie de bani. Va fi nevoie de cofinantare pe fondurile europene, deci este loc de crestere”, declara recent Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.