„Nivelul scazut al productiei agricole vegetale din anul 2007 a fost determinat de conditiile climatice nefavorabile, Romania fiind tara cea mai afectata din aceasta zona a Europei. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), peste 65% din suprafata cultivata a fost afectata in proportii cuprinse intre 30 si 100%”, a anuntat INS.
De asemenea, productiile medii la hectar au fost inferioare la majoritatea culturilor, respectiv la grau, orz si orzoaica, ovaz, porumb boabe, floarea-soarelui, soia, rapita, sfecla de zahar, cartofi, tomate, varza, morcovi, ceapa uscata, ardei si pepeni verzi.
In 2007, ponderile cele mai mari in suprafata cultivata cu cereale au fost detinute de culturile porumb boabe (49,5%) si grau (37,9%).
Comparativ cu 2006, productia de cereale pentru boabe, in principal porumb si grau, a inregistrat o scadere cu 49,9 %, concomitent cu reducerea productiilor medii la hectar. Astfel, productia de porumb a scazut cu 57,2 % iar productia de grau cu 43,6 %. De asemenea, productia medie la hectar a scazut cu 57,5% la porumb boabe si cu 41,6 % la grau.
„La plante oleaginoase, productia a scazut cu 49,1%, desi suprafata cultivata a inregistrat o usoara crestere cu 0,3%. Scaderi ale productiei s-au inregistrat la floarea -soarelui de 2,8 ori si la soia cu 57,4%”, precizeaza expertii INS.
In anul 2007, suprafata cultivata cu rapita a crescut de 3,1 ori comparativ cu anul 2006, iar productia a crescut de doua ori. Productia medie la hectar a fost mai mica cu 56,6% la floarea-soarelui, cu 40,6% la soia si cu 35,6% la rapita.
Potrivit INS, productia de sfecla de zahar a scazut cu 34,6%, in principal din cauza scaderii suprafetei cultivate cu 25%, in timp ce productia medie la hectar s-a redus cu 12,8%. De asemenea, productia de cartofi a scazut cu 7,4%, aceasta fiind influentata atat de reducerea suprafetei cultivate, cu 2,9%, cat si a productiei medii la hectar, cu 4,7%.
In anul 2007, productia de struguri a scazut cu 3,4%, iar productia medie la hectar a fost cu 2,4% mai mica fata de anul 2006. Productia de fructe, obtinuta exclusiv din livezi, a inregistrat o scadere cu 17,4 %, insa suprafata cultivata s-a mentinut la nivelul anului 2006.