- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seceta dubleaza asigurarile agricole, dar piata ramane la 10% din potential

23 May, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Piata asigurarilor agricole se va dubla fata de anul trecut, urmand sa depaseasca 20 de milioane de euro, insa potentialul este de circa 10 ori mai mare, au declarat pentru DailyBusiness oficialii principalelor companii din sector.
Seceta dubleaza asigurarile agricole, dar piata ramane la 10% din potential

„In ultimele doua luni inregistram un reviriment puternic al pietei asigurarilor agricole. Si noi, dar si celelalte firme care propun astfel de asigurari, am semnat un numar foarte mare de polite”, a spus Anghel Burghila, directorul general al companiei FATA Asigurari Agricole.

In conditiile schimbarilor climaterice bruste din ultimii ani, asigurarile agricole par sa fi devenit o necesitate. „Nimeni nu isi va mai permite sa stea sa vada cum i se distrug culturile. Cred ca 2007 va fi un an crucial din acest punct de vedere, iar piata va ajunge la o valoare de aproape 20 de milioane de euro”, a spus Burghila. Pentru 2007, FATA isi propune sa atraga polite in valoare de 6,5 milioane de euro, fata de cele 3,5 milioane de euro inregistrate in 2006.

Cresterea puternica a pietei asigurarilor agricole este confirmata si de compania de asigurari Agras, membra a Vienna Insurance Group. Directorul general al Agras, Luminita Matei, se asteapta ca 2007 sa aduca o crestere sensibila a volumului de prime subscrise, estimand la randul sau ca piata ar putea atinge 20 mil. euro.

„Asigurarea agricola este o afacere de viitor, mai ales luand in calcul faptul ca Romania are o suprafata arabila totala de circa 9 milioane de hectare (printre primele din Europa – n.r.). Cu toate acestea, in prezent, piata se afla la un nivel incipient de dezvoltare, care poate fi apreciat la circa 10-15% din potentialul real”, considera directorul general al Agras, Luminita Matei.

In 2006, Agras a subscris din asigurari agricole 6,18 mil. euro si isi propune sa ajunga la 8 milioane de euro in acest an. „O agricultura moderna, cu servicii de asigurari asociate, se dezvolta pe masura ce fermierii isi vor schimba mentalitatea si vor intelege ca asigurarea este modalitatea prin care isi protejeaza investitia”, considera Luminita Matei.

Opinia este impartasita si de analistii pietei asigurarilor care estimeaza ca in perioada urmatoare vom asista la un adevarat record de polite de asigurare agricole. „Seceta deja isi spune cuvantul in toata tara, iar patronatele din panificatie, pomicultura si legumicultura cauta solutii pentru a-si limita pagubele. In aceasta perioada se tranzactioneaza un numar foarte mare de asigurari, trendul fiind influentat de seceta anuntata pentru vara”, spune pentru DailyBusiness Cristian Pietreanu, broker de asigurari.

„Asigurarea devine fundamentala in conditiile in care alternativa o reprezinta cresterea preturilor, singura masura capabila sa acopere pagubele ce deja se anunta. Rompan, patronatul din domeniul painii, a anunat deja o posibila crestere a preturilor la griu, la fel si firmele din domeniul pomiculturii si cultivatorii de legume. Cred insa ca cea mai buna solutie in aceasta situatie o reprezinta asigurarea culturilor”, a mai spus Pietreanu.

Razboiul ofertelor

Pe piata asigurarilor agricole sunt autorizate 11 societati de asigurare-reasigurare, adica Agras, Asiban, Asirom, Astra Uniqa, Generali, Omniasig, Allianz Tiriac, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Unita si FATA Asigurari Agricole, acestea fiind singurele companii abilitate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa incheie polite de asigurare pentru culturi agricole, animale, pasari, albine si pesti.

Printre cei mai puternici jucatori de pe piata se afla Vienna Insurance Group (VIG) care a lansat o oferta agresiva, folosindu-se de toate cele patru companii de asigurare pe care le are in portofoliu – Omniasig Asigurare – Reasigurare, Omniasig Asigurari de Viata, Unita si Agras.

Pe piata au intrat cu oferte puternice si BCR Asigurari, dar si Allianz Tiriac. „Este o piata ce va cunoaste in urmatorii ani o crestere spectaculoasa mai cu seama ca toate investitiile in domeniul agricol, indiferent daca e vorba de achizitia de utilaje, constructia de spatii de depozitare si ferme, in toate aceste domenii, nu se pot finanta decat daca exista asigurare”, declara George Radu, broker de asigurari la Asigest Agri.

Prognoze pentru viitor

In 15-20 de ani, Romania si Bulgaria vor cunoaste o dezvoltare similara cu cea existenta in vestul Europei, iar acest context este deosebit de favorabil pentru evolutia sectorului asigurarilor din tarile amintite. „Estimez pentru 2007 o crestere de 25% a pietei asigurarilor agricole”, a declarat recent Gunther Geyer, CEO al VIG.

Piata asigurarilor agricole s-a ridicat, la finele lui 2006, la aproape 9 milioane de euro, volumul acesteia majorandu-se cu 130% fata de 2005.

„Semnalele pe care le primim din piata sunt mai mult decit pozitive. In ultimele doua luni, volumul primelor subscrise a crescut cu peste 60% si estimam ca pentru acest an, piata se va dubla”, spune Burghila de la FATA.

El identifica si principalul dezavantaj al pietei locale. „Marea problema a pietei este si va ramine insa farimitarea proprietatii. Fermierii detin suprafete destul de mici si costurile de asigurare sunt destul de mari. Practic, situatia proprietatii reprezinta un obstacol pentru dezvoltarea furnizorilor de input-uri care ofera fermierilor contractanti pachete cuprinzand seminte, fertilizatori, asistenta tehnica etc., inclusiv asigurare agricola”.

Exista insa si solutii, spune el. „Deja avem semnale de la fermieri care si-au unit fortele pentru a accesa credite impreuna, pentru a-si face o asigurare unica, la costuri sensibil mai bune”.

„Posibilitatea accesarii, cu usurinta, a creditelor pentru investitii in agricultura si aparitia unor legi si acte normative care vor alinia agricultura romaneasca la practicile europene in domeniul asigurarilor agricole vor intensifica evolutia pozitiva acestui segment”, considera si brokerul Cristian Pietreanu.

Starea de urgenta, o miza financiara

Seceta a lovit deja aproape toata tara. Conform specialistilor de la Ministerul Agriculturi, cele mai mari probleme sunt in sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baragan si Dobrogea, acolo unde deficitul de apa este alarmant.

„Din nefericire, aproape in toate zonele tarii, culturile agricole sunt afectate de seceta. Exista doar zone izolate in nord-est si nord-vest unde culturile nu sunt afectate, insa situatia din tara ne determina sa solicitam Ministerului Agriculturii sa declare stare de urgenta”, a avertizat recent Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”.

Starea de calamitate este ceruta si de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) care au anuntat ca, in prezent, din cele 2,1 milioane de hectare cultivate in toamna, doar 700.000 de hectare sunt asigurate si doar acestea beneficiaza de despagubiri in caz de calamitate.

Starea de urgenta ar presupune cresterea valorii despagubirilor acordate de stat catre fermieri.

„Situatia nu este deocamdata alarmanta, cu atat mai mult cu cat in decursul lunilor mai si iunie prognoza meteorologica arata ca inca sunt asteptate precipitatii. Noi am hotarat ca, la sfarsitul lunii, sa ne intrunim pentru a vedea exact care sunt cantitatile de apa din sol si cele stocate in baraje si sa demaram politicile privind echilibrul hidrologic”, a replicat Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile.

Modificarile climatice vor scumpi asigurarile

La nivel mondial, mai mult de o treime din sumele platite de asiguratori in 2006 au fost destinate despagubirilor din catastrofe naturale legate de fenomene meteorologice. Suma totala a depasit 83 de miliarde de dolari, anul 2006 fiind de departe cel mai costisitor din istoria asigurarilor.

Expertii estimeaza ca modificarile climatice la nivel global vor impune o crestere sensibila a primelor de asigurare. „Tarifele primelor de asigurare vor creste, in conditiile in care accentuarea modificarilor climatice va genera, in viitor, catastrofe naturale tot mai frecvente si mai grave”, a declarat seful diviziei de asigurari de catastrofa al grupului Allianz, Olaf Novak, citat de Reuters.

„Raportul elaborate de CEA (Comite Europeen des Assurances), nu vine decat sa sustina ceea ce spunem de mult timp. Ca asigurarile pentru calamitati naturale, din agricultura, necesita o strategie globala”, a mai spus Novak.

Un studiu recent al Swiss Re arata ca frecventa si intensitatea fenomenelor meteo extreme din Europa va creste, in viitor, fapt ce va determina o crestere cu cel putin 16% a daunelor asigurate. Cu perspectiva dezastrelor naturale in fata, statele europene fac acum eforturi pentru implementarea unor strategii nationale de acoperire a daunelor provocate de modificarile climatice.

Marea Britanie a lansat o „Carte de principii” – un acord intre guvern si firmele de asigurari prin care sa se acopere eficient toate daunele produse de calamitati. In alte tari, precum Italia, Germania sau Austria, se lucreaza la harti cu zonele de risc si se cauta dezvoltarea unor programe speciale de asistenta si asigurare in caz de seceta sau alte tipuri de calamitati. Iar vestile despre vreme sunt dintre cele mai proaste.

”Temperatura globala creste in ritm de o zecime de grad pe deceniu, iar urmatoarele luni vor fi cele mai calde traite vreodata”, suna verdictul meteorologului Phil Jones, directorul Unitatii de cercetare de la University of East Anglia din Norwich.

Piata de asigurari din Romania va continua sa creasca cu 25-35% in urmatorii patru ani, stimulata de expansiunea asigurarilor de viata, care vor ajunge sa reprezinte jumatate din piata asigurarilor. Valoarea totala a primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor a fost in 2006 de 1,6 miliarde euro, in crestere cu 34% fata de 2005.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...