Federico Ghizzoni, directorul general al UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a judecat „de neinteles deciziile din aceste zile referitoare la suplimentarea capitalului, care vor penaliza bancile italiene”.
El a recunoscut ca bancile italiene au un nivel de capital inferior altor banci europene, dar faptul este justificat de un portofoliu mult mai putin riscant, relateaza Mediafax.
Presedintele consiliului de supraveghere al Intesa Sanpaolo, Giovanni Bazoli, si-a exprimat la randul sau nelinistea referitoare la recapitalizare, „care [b]accentueaza riscul unei crize a creditelor[/b]”.
Bazoli a avertizat si in privinta pericolului unei interventii a statelor in capitalul bancilor, daca acestea nu reusesc sa obtina sprijinul investitorilor privati.
Presedintele asociatiei bancare Acri, Giuseppe Guzzetti, s-a declarat cu totul impotriva deciziilor care servesc interesele franceze si le penalizeaza pe cele italiene, din cauza metodologiei de evaluare a obligatiunilor de stat in bilanturile bancilor.
Potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene (ABE), bancile italiene au nevoie de fonduri suplimentare de 14,77 miliarde de euro pentru a ajunge in 2012 la o rata de adecvare a capitalului de 9%, in conformitate cu decizia liderilor UE.
Bancile europene au nevoie in total de majorarea capitalului cu 106 miliarde de euro, potrivit ABE.
Bancile italiene, care detin o parte importanta din obligatiunile suverane italiene, sunt afectate de temerile tot mai mari ale pietelor legate de datoriile tarii de 1.900 miliarde de euro, respectiv 120% din PIB.
La ora 15:00 GMT, actiunile Intesa Sanpaolo erau la bursa din Milano in scadere cu 6,6%, iar cele ale UniCredit cu 5,01%, pe o piata in declin cu 2,88%.