Acesta a mentionat ca bancile care aveau anterior aparitiei Ordonantei dobanzi exprimate sub forma altor indicatori decat dobanzile interbancare (cum ar fi dobanzile proprii ale bancii), au cerut Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), institutia care a realizat Ordonanta, sa explice modul de calcul al dobanzilor si au intrebat daca pot mentine vechile niveluri de dobanzi.
Spre exemplu, dobanzile care erau anterior exprimate sub forma unui indice propriu al bancii la care se adauga o marja, le exprima acum in functie de indicatorul interbancar Euribor, Robor sau Libor, la care adauga o marja, valoarea totala a dobanzii initiale si a celei actuale ramanand constanta.
Raspunsul ANPC a fost „da, puteti sa pastrati, cu conditia ca Euribor, Robor si Libor pe care le folositi sa fie cele de la 21 iunie 2010”, a spus Ghetea. In prezent, toate bancile locale aplica aceasta formula, a mai spus el.
Intrebat de jurnalisti de ce bancile nu au oferit clientilor vechi, dupa aparitia OUG, dobanzile pe care le aplica imprumuturilor nou acordate, si care sunt mai avantajoase, Ghetea a raspuns „Nu am putut oferi clientilor vechi dobanzile actuale pentru ca imprumuturile vechi erau acordate in baza unor linii de credit contractate de banca pe termen lung si care au fost scumpe”.
Dupa aparitia OUG 50, bancile au fost criticate de clienti pentru ca au modificat denumirea anumitor comisioane, redenumind comisioane vechi, care au fost interzise prin actul normativ, cu numele unora noi.
„Ordonanta nu specifica ce se intampla cu comisioanele. Noi la ARB am considerat ca acelea de gestiune (interzise de OUG 50 n.r.) si de administrare (permis de OUG 50 n.r) se pot considera acelasi lucru”, a spus Ghetea.