„Destul de probabil sa incheie pe pierdere din cauza cresterii presiunii despre care am vorbit mai devreme, potrivit RAS”, a spus Bruynseels, intr-o conferinta de presa, intrebat daca sistemul bancar va incheia pe pierdere acest an.
In ceea ce priveste BCR, Bruynseels a spus ca profitul operational a crescut, ceea ce este o evolutie foarte buna, iar daca provizioanele vor scadea in viitor atunci banca va „sta foarte bine” si in ceea ce priveste profitul net.
„Nu ma astept ca provizioanele sa scada pana in a doua jumatate a anului viitor”, a mentionat seful BCR.
El a aratat ca situatia portofoliului de credite de retail se imbunatatea inainte de anuntul Guvernului de reducere a salariilor bugetarilor, dar ulterior a inceput sa se deterioreze din nou.
„Cred ca atunci cand oamenii se vor intoarce din vacanta, in luna septembrie, se va observa o deteriorare a situatiei. Anticipez ca vor exista dificultati in septembrie, octombrie, noiembrie. Rezultatele vor fi mai proaste decat au fost si vom face provizioane suplimentare”, a continuat oficialul BCR.
In ceea ce priveste sectorul corporate, presedintele executiv al BCR considera ca ritmul de crestere a creditelor neperformante nu se va reduce inainte de finalul anului.
Bruynseels a mentionat ca este necesar ca statul sa faca plata arieratelor catre IMM-uri, iar firmele trebuie sa-si ajusteze costurile si sa cheltuiasca doar cat isi permit.
„Cred ca situatia pe partea de corporate va fi ceva mai serioasa pentru noi decat pe partea de retail, pentru ca unele IMM-uri sufera de ceva timp si ajung la capatul drumului. Cred ca ne putem astepta la o situarie mai rea in a doua parte a anului”, a spus Bruynseels.
Sectorul bancar din Romania a ramas dupa primul semestru din acest an pe pierdere, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu considera ca este necesara modificarea reglementarilor prudentiale privind provizioanele.
„Sistemul bancar din Romania a fost afectat de prelungirea recesiunii si a inregistrat pierderi in prima jumatate a acestui an. La finele lunii iunie, creditele si dobanzile clasificate drept indoielnice si pierdere au ajuns la 17,8% si este de asteptat continuarea trendului in a doua jumatate a anului, in contextul in care activitatea economica se mentine redusa”, se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.
Autoritatile romane noteaza ca desi au existat presiuni asupra indicatorilor privind capitalul, ca urmare a majorarilor de capital realizate de actionari, rata medie de adecvare a capitalului s-a plasat la finele lunii iunie la 14,3% pentru sectorul bancar si s-a mentinut peste 10% pentru toate institutiile de pe piata locala.
Rezultatele financiare cumulate ale bancilor din Romania indica intrarea pe pierdere a sistemului dupa primele cinci luni, de peste 200 de milioane lei, desi primul trimestru a fost incheiat pe un castig semnificativ.
Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi.