Acesta a mentionat ca in prezent clientela bancii pe segmentul persoane fizice se imparte in doua categorii, una dintre acestea fiind bunii platnici, iar cealalta a persoanelor care, din cauza disponibilizarilor sau a altor efecte negative ale crizei economice, nu isi pot achita ratele la credite.
Ponderea creditelor acordate de banci persoanelor fizice a scazut in totalul creditelor, in conditiile in care cererea de imprumuturi din partea acestui segment a scazut in ultimul timp, a mai spus seful BCR.
In ceea ce priveste companiile carora BCR le-a acordat imprumuturi, si acestea se impart in aceleasi doua categorii. Pe de o parte este vorba de companiile bune platnice, iar pe de alta parte cele care au fost „nenorocoase”, si care au acum dificultati la plata ratelor.
Seful BCR a mentionat ca in ultimul timp marile companii incearca sa se adapteze noilor conditii de piata, reducandu-si cat mai mult riscurile, ceea ce le face mai eligibile pentru a primi finantari.
Date fiind costul mare al creditelor acordate de banci si riscul inca mare asociat segmentului corporatiilor, Bruynseels a declarat ca, in opinia sa, creditele acordate companiilor mari au devenit in special apanajul bancilor mari, care isi pot asuma riscurile aferente creditarii si au aparate de manageriere a riscurilor.
BCR este cea mai mare banca locala dupa total active, valoarea totala a acestora fiind de 17,1 miliarde de euro. Actionarul majoritar al bancii este banca austriaca Erste, care detinea initial (la achizitionare) circa 62% din actiunile bancii. Ulterior, Erste si-a marit participatia achizitionand o parte a actiunile detinute de salariatii BCR.