El a reiterat ca unul dintre motivele pentru scaderea veniturilor din comisioane in trimestrul al treilea este reducerea comisionului de rambursare anticipata pentru toate contractele de creditare in derulare, conform Mediafax.
Dominic Bruynseels a explicat ca cel mai mare impact din implementarea OUG 50 este determinat de prevederile privind marja si aplicarea la contractele in derulare.
„Daca oamenii au semnat contractele cu noi, inseamna ca ambele parti am fost de acord. Ce am facut deja este ca am modificat contractele pentru reducerea comisionului de rambursare anticipata si daca vor sa-si schimbe creditele pot sa o faca la costuri mai mici. Asta era in directiva europeana si in OUG 50 si asta am facut”, a continuat seful BCR.
Acesta a explicat ca OUG 50 afecteaza rata de adecvare a capitalului bancilor, ceea ce ulterior are o influenta negativa asupra capacitatii de creditare.
„Bancile-mama au capitalizat sucursalele din Romania in acest an cu 460 milioane de euro. Daca OUG 50 se implementeaza in forma actuala, atunci ar trebui sa existe noi capitalizari”, a spus Bruynseels.
El a mentionat ca s-a observat o crestere a cererilor de refinantare de credite, dar eventualele beneficii rezultate din asta nu va compensa costurile inregistrate.
Venitul net din taxe si comisioane al BCR s-a redus cu 3,6% in primele noua luni, la 647,8 milioane de lei, declin usor accelerat fata de cel din primul semestru, de 2,9%.
Rata de adecvare a capitalului grupului BCR era la finele lunii septembrie de aproximativ 12,6% potrivit standardelor romanesti de contabilitate, RAS, si de circa 15% potrivit IFRS consolidat.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii.
OUG 50/2010 a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern inca din luna iunie si se afla in prezent la avizare in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, camera decizionala.
Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane la finele lunii septembrie sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor directivei europene in legislatia nationala prin OUG 50/2010, iar raspunsul Romaniei ar fi trebuit transmis in termen de o luna de la data scrisorii.