„Noi am sfatuit Guvernul sa mentina forma actuala a legii. Daca legea va fi modificata in sensul ca va fi garantata numai achizitia de locuinte construite de la zero mi-ar ridica semne de intrebare in zona ajutoarelor de stat”, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa.
Pe de alta parte, Chiritoiu a precizat ca se poate lua in calcul si realizarea unei scheme de ajutor de stat, daca se doreste ajutarea sectorului constructiiilor, dar va dura foarte mult finalizarea formei finale.
„Trebuie sa se stabileasca clar care este scopul acestei legi, daca se doreste sa fie un ajutor pentru achizitia unei locuinte este bine sa lasam legea asa, daca se doreste sa sprijinim economia atunci trebuie sa gasim o solutie care trebuie sa fie si rapida, dar care trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana”, a adaugat Chiritoiu.
Programul „Prima Casa” prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in 2009.
In cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitari de garantare in valoare totala de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare in valoare totala de 16,5 milioane euro pentru locuinte aflate in diverse faze de constructie.
De la inceputul anului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, nu a mai acceptat dosare de la banci pentru „Prima Casa”, deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in 2010.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca toate persoanele care au efectuat plati, in baza unor antecontracte, pentru achizitionarea unei locuinte prin programul „Prima Casa” nu vor fi afectate deoarece garantia va fi acordata in continuare, urmand ca Guvernul sa modifice programul astfel incat sa fie stimulata achizitia de locuinte noi.
Executivul intentioneaza ca, in urmatoarea etapa, sa modifice cadrul legal privind derularea programului, fiind deja initiate consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, sectorului bancar si imobiliar, pentru a stimula achizitia si implicit constructia de locuinte noi.
Prin programul „Prima Casa”, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.